Кламер БГ - Бизнес новини: Нямало отлив на туристи през зимата, даже нараснали с 4.5%

Нямало отлив на туристи през зимата, даже нараснали с 4.5%

Бизнес

|
Ср, 07 Май 2014г. 19:47ч.
Нямало отлив на туристи през зимата, даже нараснали с 4.5%

През зимния сезон не е имало отлив на туристите, а през януари и февруари те дори са нараснали с 4.5 на сто, заяви пред депутатите от икономическата парламентарна комисия в сряда министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по повод информации за 20-процентен спад на посещенията в зимните ни курорти.

За нас е важно и тази година да бъде изключително добра за туризма

ни, който вече формира 13,6% от БВП и спокойно може да бъде определен като индустрия, която е необходимо да бъде обезпечена, независимо от конфликта между Украйна и Русия, заяви министърът. Задължени сме да предприемем всички превантивни действия за евентуални бъдещи последици за страната в сферата на туризма, каза още той. По думите му за целта България участва във всяко туристическо изложение, а в Русия ще се увеличат консулските служби за издаване на визи

Стойнев цитира данни на летище Варна и летище Бургас, според които към момента няма анулирани полети от Русия и Украйна и засега планираните такива се изпълняват по предварителния график.

Данните още сочат, че, по-скоро, може да се очаква ръст от 5-10% на руски туристи, а според справката за планираните чартърни полети на летищата Варна и Бургас за периода

април – октомври полетите от Русия бележат ръст от 23%, посочи министърът.

Една от основните цели на Министерство на икономиката и енергетиката по отношение на туризма в България е да се преодолее сезонният му характер, заяви още той. Търсим варианти за привличане на повече чуждестранни туристи в България чрез предлагане на по-комплексни услуги: море-СПА, море-голф, планина-СПА, СПА-културно-исторически маршрути, културно-исторически маршрути, съчетани с вино и гурме, обясни Стойнев.

В отговор на друг депутатски въпрос той каза, че има запитване от чуждестранни инвеститори с интерес към вложения в България. По думите му става въпрос за инвестиции от около 3 млрд. лева. Сега министерството работи върху 11 инвестиционни сертификата за около 500 млн. лева, чрез които се очаква да се създадат около 4000 работни места, заяви министърът. Той информира също, че почти е готов новият Закон за насърчаване на инвестициите, който ще бъде обсъден с бизнеса, преди да се внесе в НС.

mediapool.bg