Кламер БГ - Бизнес новини: Нулев резултат от опитите властта да се добере до българи с швейцарски сметки

Нулев резултат от опитите властта да се добере до българи с швейцарски сметки

Бизнес

|
Пет, 31 Ян 2014г. 16:38ч.
Нулев резултат от опитите властта да се добере до българи с швейцарски сметки

България не е получавала досега информация от Федералното финансово министерство на Германия за български граждани, притежаващи сметки в швейцарски банки, обяви финансовият министър Петър Чобанов. Той отговори на парламентарен въпрос от народния представител Станислав Станилов от "Атака", свързан с публично обявената през 2010 година от бившия министър на финансите Симеон Дянков и тогавашния шеф на НАП Красимир Стефанов (сегашен депутат от ГЕРБ) информация, че си сътрудничим с германските власти по тази линия.

Тогава стана ясно, че немските данъчни власти са закупили крадена информация за финансови депозити на чужди граждани в Швейцария. Кабинетът "Борисов" пък съобщи, че ще получи данните за български граждани безплатно заради добрите си отношение с финансовия министър на Германия, припомни проф. Станилов от трибуната.

"Създаде се очакването, че въз основа на тези данни НАП ще започне разследвания за укрити данъци, а по-тежките случаи ще бъдат предадени на прокуратурата, но малко по-късно темата внезапно замря", каза още депутатът.

Каква е причината да не се реализира това сътрудничество и какво ще предприеме днес финансовото министерство, за да получим тези данни, попита Станилов.

Петър Чобанов отговори, че тогавашните изявления на неговия предшественик, за съжаление, са останали празни приказки. .

След обявената през февруари 2010-а информация месец по-късно пратеници на НАП посещават Германия, като им е заявено, че тамошните власти и прокуратурата водят разследване и ако има данни за престъпление, ще ни ги предадат, продължи Чобанов.

4 години по-късно такива данни обаче не са постъпвали в НАП, посочи той. Страната ни все пак е получила информация за банкови сметки на български физически лица по линия на споразумение между ЕС и Швейцария, отнасящо се до данъчното облагане на доходи от спестявания. Това споразумение обаче предвижда такава информация да се предоставя, само ако въпросните лица са дали своето съгласие.

Изготвен е списък, който съдържа 34 лица със спестявания на обща стойност около 2.3 млн. швейцарски франка, като са разпоредени проверки дали доходите от лихвите по тези депозити са декларирани в България, посочи Чобанов.

Проф. Станилов призова НАП да изпрати повторно писмо на германските власти, които може би са ни "позабравили", което Чобанов обеща да бъде изпълнено.

mediapool.bg