Кламер БГ - Бизнес новини: Ново обвинение в корупция по върховете на ЕЦБ

Ново обвинение в корупция по върховете на ЕЦБ

Бизнес

|
Ср, 13 Окт 2021г. 16:15ч.
Ново обвинение в корупция по върховете на ЕЦБ

Петер Казимир, Снимка: Pravda

Управителят на Словашката централна банка Петер Казимир, който е и член на управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), е обвинен в корупция, съобщават световните агенции.

Говорителят на главния прокурор на Словакия потвърди, че на 8 октомври Казимир е обвинен за престъпление, свързано с корупция, което се наказва с до 5 години затвор. Повече детайли не бяха разкрити, но адвокатът на Казимир Ондрей Муларчик каза, че управителят е обвинен в подкуп и ще обжалва решението.

Според словашката преса, докато е бил финансов министър, Казимир е пренасял подкуп в размер около 50 000 евро, предназначен за данъчен шеф в Словакия в периода. Въпросният ръководител на данъчната администрация в страната също е обвиняем и в момента сътрудничи на разследващите.

Президентът на Словакия Зузана Чапутова призова Казимир да обмисли оставката си. "На мястото на Казимир бих обмислила да подам оставката си от поста си в Националната банка на Словакия, за да защитя институцията, която представлявам", коментира Чапутова.

Финансовият министър на страната Игор Матович също каза, че е добре Казимир да се оттегли, но той сам трябвало да реши бъдещето си.

Петер Казимир отрече обвиненията и каза, че ще се защити. "Не се чувствам виновен за никакво престъпление. Изброяването на фактите е невярно, а в мотивите липсват доказателства, които да потвърждават обвинение", посочва той.

Според словашкото законодателство управителят на централната банка се назначава от президента след номинация от правителството и одобрение от парламента. Той може да бъде освободен, ако спре да изпълнява условията за поста, сред които е и чисто съдебно досие.

Членовете на управителния съвет на ЕЦБ могат да бъдат освобождавани, ако осъдени за сериозни нарушения или властите са предоставили солидни доказателства за замесването им в такива нарушения.

Казимир беше финансов министър на Словакия в продължение на 7 години (от 2012 до 2019 г.), преди да заеме най-виския пост в националната централна банка.

Правителството в Братислава, която е член на еврозоната от 2009 г., стартира серия от антикорупционни разследвания срещу висши представители на властта заради публичното недоволство след убийството на журналиста Ян Куцяк през 2018 г.

Това не е първият случай на обинения в корупция на представители на управата на Европейската централна банка. През 2018 г. Латвия забрани на управителя на централната си банка да участва в заседанията на ЕЦБ, след като той беше oбвинен във вземане на подкуп - обвинение, което латвийският гуверньор отричаше, припомня Ройтерс.

ЕЦБ заведе дело срещу властта в Латвия, обвинявайки страната в нарушаване на независимостта на централната банка. Европейският съд се произнесе в полза на ЕЦБ и принуди Латвия да възстанови управителя на централната банка, тъй като не бяха установени достатъчно доказателства за корупция.

mediapool.bg