Кламер БГ - Бизнес новини: Ново дружество на БЕХ ще става оператор на енергийната борса

Ново дружество на БЕХ ще става оператор на енергийната борса

Бизнес

|
Пет, 10 Ян 2014г. 16:16ч.
Ново дружество на БЕХ ще става оператор на енергийната борса

"Българският енергиен холдинг" (БЕХ) е създал ново дъщерно дружество с предмет на дейност организиране на борсов пазар за търговия в областта на енергетиката и свързаните с енергопотреблението продукти като електричество, природен газ, въглища, емисии и зелени сертификати. Фирмата "Българска независима енергийна борса" е регистрирана в Търговския регистър в петък с капитал от 50 хил. лв., внесен в Българската банка за развитие.

За неин изпълнителен директор БЕХ е назначил 35-годишния Константин Константинов, за председател на Съвета на директорите е избрана 30-годишната Нина Чупарова, а член на борда е 29-годишната Вяра Мартинова, сочат данните в Търговския регистър. Решението на БЕХ за създаването на новото дружество е от началото на декември.

Очаква се то да поиска лиценз за борсова търговия от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), което на практика променя досегашното намерение "Електроенергийният системен оператор" (ЕСО), също от групата БЕХ дружество, да е оператор на бъдещата борса на търговия с ток. Тя се подготвя от трето поредно правителство и само преди ден министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обяви, че борсата за ток ще заработи през 2014 г.

Вероятно заради коригираната концепция за енергийна борса, която да е посредник за сделки не само за ток, но и с газ, парникови емисии, въглища и сертификати за производство на енергия по екологичен начин, ЕСО доста неочаквано изтегли в началото на ноември от ДКЕВР внесеното заявление за издаване на лиценз за търговия с електроенергия. Мотивът бе, че регулаторът прекалено се забавя с разглеждането му.

Сега става ясно, че причината по-скоро е била прехвърлянето на отговорността за борсата на друго дружество, а ЕСО, чието разделяне от "Националната електрическа компания" (НЕК) още не е приключило, да си остане чист мрежов оператор. Възможно е и промяната в намеренията да е предприета именно заради забавянето по прехвърлянето на преносната мрежа от активите на НЕК в ЕСО, което се изисква от Европейската комисия и докато не приключи не може да тръгне борсата за ток, според коментари на представители на ЕСО през ноември.

Въпреки че в първите дни на новата година ЕСО получи от ДКЕВР лиценз за преносен оператор като част от стъпките за отделянето му от НЕК, все още процесът не е завършил, тъй като банките-кредиторки на НЕК имат известни възражения срещу финансовия модел за преструктурирането на двете дружества, обясни пред Mediapool зам.-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов.

По думите му планът за преструктуриране на НЕК и ЕСО, който бе изготвен изцяло от експерти на БЕХ след прекратяването на договора с наетия за разделянето консултант, предвижда кредитите на НЕК, които са обезпечени с преносната мрежа, да се поемат от ЕСО. Става въпрос за дължими около 300 млн. лв., чието преструктуриране ще се обсъди отново на 15 януари на среща с представители на банките кредитори, сред които и Европейската банка за възстановяване и развитие, посочи Айолов. Той обаче не се ангажира с коментар какво ще е разпределението на тази сума между двете дружества.

При обявяване на конкурса за избор на консултант по разделянето на НЕК и ЕСО в края на 2011 г. бе посочено, че кредитите, които трябва да се преструктурират, са за 483 млн. евро. В тях обаче влизаше и заемът от 250 млн. евро за подготовката на строежа на АЕЦ "Белене", който бе върнат на два транша с пари от БЕХ. Сред посочените тогава задължения на НЕК към банките влизаха и теглените от НЕК около 68 млн. евро заеми за модернизация и развитие на електропреносната мрежа, която сега ще стане собственост на ЕСО. 160 млн. евро дължеше електрическата компания на "Креди Суис" за взетия кредит за строежа на хидровъзел "Цанков камък", който остава в активите на НЕК, но вероятно част от него вече е погасена по предоставените от зам.-министъра данни за дължимите към момента заеми.

mediapool.bg