Кламер БГ - Бизнес новини: Новото кръгово кръстовището на Лъвов мост в София се сви до две ленти

Новото кръгово кръстовището на Лъвов мост в София се сви до две ленти

Бизнес

|
Четв, 13 Фев 2014г. 16:02ч.
Новото кръгово кръстовището на Лъвов мост в София се сви до две ленти

След двегодишно умуване новото кръстовище на две нива на Лъвов мост в София "еволюира" до намален брой ленти за движение, като спестените пари ще отидат за ремонта на участъка на бул."Мария Луиза" от бул."Сливница" до Централните хали, който си е в добро състояние. Това стана ясно от представянето на "еволюиралия" проект от зам.-кмета по транспорт Любомир Христов.

Дълго чаканата и рекламирана от две години модернизация на кръстовището на две нива ще започне най-после в събота с поетапно спиране на трафика.

Изпълнител на обекта е обединение "Лъвов мост" с водещ партньор "ГБС Инфраструктурно строителство", което спечели с една от най-високите цени 22.26 млн. лв. За сравнение най-ниска цена даде обединение "Трейс Лъвов мост" – 14.7 млн. лв., и то за задание с три ленти за движение на кръговото кръстовище.

"Новият проект предвижда две ленти в кръговото кръстовище. Доказа се, че наличието на още една лента ще се отрази негативно на трафика и ще се затруднява движението", аргументира се Любомир Христов, цитиран от агенция "Фокус". Той не посочи на колко ще възлязат спестените средства. По груба оценка на строители при първоначално заложена висока цена може да се предположи, че спестяването ще е между 5 и 10 млн. лв.

Аргументът на зам.-кмета е коренно противоположен на обясненията, които даваше преди две години – как с три ленти ще се облекчи трафикът. За сравнение по-ненатовареното кръстовище между бул."Черни връх" и Околовръстното шосе на София беше изградено с три ленти.

Еволюцията на проекта

Промените спрямо идейния проект са направени след публични обсъждания, каза Христов. Журналисти обаче не можаха да си спомнят да е имало такива.

Промяната в броя на лентите от три на две на кръговото кръстовище е направена след симулация на трафика и показаното неефективно използване на третата лента от участниците в движението, твърди Христов.

Другата промяна е в трасето на велоалеята, която сега ще минава през моста, а няма да върти по кръговото, както беше в първоначалния вариант.

Направена е промяна и в озеленяването в района като са заложени висящи саксии и растителни скулптори.

Сега съществуващият мост става изцяло пешеходен, като през него ще минава само веолалеята и трамвайната линия, която ще е отделена със зеленина от пешеходците.

Заложено е да бъде възстановен старият облик на Лъвов мост от началото на ХХ век с ретро фенери, пейки и кошчета за боклук. Реставрацията се осъществява със специалисти от музея на София, каза Христов.

Ще бъде подменена и цялата подземна инфраструктура – ВиК, която е от 1937-ма година, топлопроводът, телефонната и елктроснабдителната мрежа.

Ефектите след реализацията

По-бързо преминаване през кръстовището и намаляване на половина на вредните емисии са основните ефекти, които се очакват след реализацията на обекта.

Сега над 60 000 превозни средства преминават между 7.30 и 19.30 часа през Лъвов мост. След изпълнението на проекта се очаква около половината автомобили (32 000) да преминават през пробива на бул. "Сливница" и около 28 000 автомобила - през кръговото, което ще бъде изградено на нивото на бул. "Мария Луиза", каза Любомир Христов.

Ако сега времето за преминаване в пиков час през Лъвов мост е между 5 и 15 минути, то след реализацията на проекта преминаването през кръговото ще падне на 1 до 3 минути, а през пробива ще става за 18 секунди при ограничение на скоростта от 50 км/ч, обеща зам.-кметът.

Вредните емисии, изхвърляни в атмосферата, пък ще намалеят почти наполовина, твърди зам.-кметът по транспорта.

"Този проект ще е един от знаковите за София, ще даде решение за интензивния трафик по бул. "Сливница" и за решаване на сериозни проблеми, свързани с качеството на въздуха и намаляване на вредните емисии в района, които към момента надвишават допустимите", каза още той.

Временна организация на движението по време на строителството

Заради ремонта от 23 февруари до 17 май се затварят за движение северните платна на бул "Сливница" между бул. "Христо Ботев" и ул."Раковски". От 18 май до 1 юли се затваря и бул."Мария Луиза".

От 1 юли до 8 септември се затварят южните платна на бул."Сливница" от бул."Христо Ботев" до ул."Раковски".

mediapool.bg