Кламер БГ - Бизнес новини: Нови санкции срещу ЕРП-тата поддържат огъня

Нови санкции срещу ЕРП-тата поддържат огъня

Бизнес

|
Ср, 14 Май 2014г. 17:51ч.
Нови санкции срещу ЕРП-тата поддържат огъня

Енергийният регулатор се закани в сряда да наложи глоби от минимум 50 млн. лв. на електроразпределителните предприятия на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" заради установени 2690 техни нарушения в дейността им в периода 2008-2012 г. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране обаче даде да се разбере, че надали ще се стигне до процедура за отнемане на лицензите на мрежовите оператори по подобие на стартиралата за доставчиците на ток. Продължилият четири месеца регулаторен одит на трите дружества е констатирал значителни случаи на некачествен ток, на проблеми с електромерите, както и заложени по-големи от реалните технологични загуби, твърди ДКЕВР.

За 5 години трите компании са спестили 818 млн. лв., които обаче вместо да отчетат като печалба и да платят върху тях корпоративен данък, са дали за консултантски и мениджърски услуги, за поръчки към дъщерни дружества и за общи разходи, заяви пред журналисти в сряда председателят на ДКЕВР Боян Боев, обявявайки одитния доклад. През цялото време Боев акцентираше върху това, че ЕРП-тата изхарчили повече от разрешените им от регулатора средства, но така и не пожела да коментира дали надхвърлените разходи включват инвестиции в мрежата за намаляване на загубите, от които идват икономиите.

Не бе обяснено как регулаторът, дори в сегашния си състав, стъкмен от сегашните управляващи, не е обръщал внимание на тези разминавания и не ги е отчитал при определяне на цените на тока на трите ЕРП-та. Членът на комисията Лилия Младенова само плахо спомена, че "има разходи за инвестиции, които вероятно ще бъдат признати в следващия ценови период", но Боев каза: "Нека засега да запазим мълчание за това как констатациите ще се отразят върху новите цени на тока". Той обеща анализ за бъдещите тарифи в края на май или в началото на юни.

От изнесените данни стана ясно, че най-големият брой нарушения е с неподменени електромери, разминавания във времето на отчитане на дневна и нощна тарифа от уредите. Дори в пет от случаите на проверка на ЧЕЗ било установено, че дружеството е манипулирало електромерите, но не бе обяснено как е станало това и как е констатирана намесата. Други нередности са свързани с некачествената доставка на електроенергия, чието напрежение било по-ниско или по-високо от "установеното в закона и БДС", по думите на Боев.

Той заяви, че проверките са правени на "извадков" принцип и с участието на външни експерти, отрече да са ставали по подадени от клиенти жалби, но и не уточни как са избирани местата за проверка и къде са били. Обяснено бе, че през последните няколко седмици са постъпили много жалби в изнесените приемни на комисията в различните градове на страната. Хората се оплакват от некачествено предоставената услуга, която е довела до изгарянето на голям брой електрически уреди. Боев даде пример със с. Мировяне, където над 500 негови жители са се подписали в жалба, че не получават качествен ток.

Всеки акт с поне 20 хил. лв. глоба

Сега за всяко от констатираните нарушения предстои да се изготви отделен акт, по което съответното ЕРП ще има тридневен срок на възражения, а след това ще се напише наказателното постановление и ще се наложи глоба, която по закон тръгва от 20 хил. лв. и стига до 1 млн. лв.

"Сами може да сметнете, че ако се наложи най-ниската санкция, това прави минимум 50 млн. лв. за трите компании, но крайната сума ще е по-голяма, тъй като ще зависи от тежестта на всяко нарушение", посочи Боян Боев. По думите му актовете ще се пишат последователно, защото в ДКЕВР са "джентълмени" и "няма да изтупаме например 1400 акта наведнъж на ЧЕЗ, а ще се върви поетапно". Той прогнозира, че около 25 юни ще стане ясно за кои от нарушенията и на каква сума ще има наказателни постановления е ще се пишат глобите.

Те подлежат на обжалване пред Върховния административен съд и според Боев ДКЕВР имала капацитет да се справи с толкова много жалби и дела.

ДКЕВР няма да изпреварва събитията с лицензите

"Нека не изпреварваме събитията за процедура по отнемане на лицензите на ЕРП-тата", каза Боев в отговор на въпрос дали това ще е следващата стъпка, по подобие на процедурата за лицензите за електроснабдителните дружества.

От обясненията на ДКЕВР стана ясно, че за ЕРП-тата нещата не са така лесни като при дружествата им за доставка на ток. За да започне процедура по отнемане на лиценз на мрежови оператор трябва да има за последните две години доказателства и писмени актове за това, че системно спира доставките на ток и те са некачествени. От ДКЕВР казаха с половин уста, че "имаме някакви данни за това, но трябва да се провери повтаряемостта им". Все пак не е изключено такава информация впоследствие да се появи, макар в сряда Боян Боев да повтори многократно колко независима е ДКЕВР и как били поръчкови и несъстоятелни коментарите, че сегашните й действия се диктуват от политиците предизборно.

Освен технически проверки в мрежовите оператори, от ДКЕВР са анализирали и икономическите и юридическите аспекти от дейността на електроразпределителните дружества и било установено, че нарушенията там са идентични и трите компании създали порочната практика да заобикалят закона за обществените поръчки и да ги дават на дъщерни дружества на компанията им майка. Освен това завишавали изкуствено амортизацията на активите, както и административните и други разходи със спестени пари от това, че в цената им за крайните потребители били включени повече от реалните технологични загуби по преноса на ток.

Нарушенията в числа

Според изнесените от ДКЕВР данни най-много проверки на електромери са извършени в ЧЕЗ – и в 1088 от случаите (85%) са установени проблеми. При ЕВН нередностите са 349 или 63 процента от инспектираните уреди, а при "Енерго-Про" – 320 или 56 на сто от проверките. При ЧЕЗ от 33 замервания за качеството на тока в 15 случая е имало разминаване в напрежението. В ЕВН това било установено в 64% от проверките, а при "Енерго-Про" – в 57 на сто от случаите. Цитирани бяха и нарушения на дружествата при разглеждане на жалбите на клиентите, но не бе казано какви са те.

Боев обясни също, че за петте години трите компании си вдигнали неправомерно с 818 млн. лв. утвърдените им от ДКЕВР разходи за извършване на дейността. Това станало като пред ДКЕВР отчели по-големи технологични загуби, регулаторът им разрешил в цената повече приходи за тях, а парите били икономисани и насочени към други общи разходи. От обясненията се разбра, че в тях са и инвестиции в мрежата над разрешението от комисията, което при това положение излиза, че е в полза на качеството на услугата.

От комисията изнесоха различни числа за приходи, загуби и разходи на ЕРП-тата за одитирания период. Боев посочи, че от утвърдени на ЕВН за технологични загуби 729 млн. лв., които всъщност били 523 млн. лв., компанията успяла да си увеличи утвърдените административни разходи от 367 млн. лв. до 609 млн. лв.

"Енерго-Про" пък спестило 16 млн. лв. от утвърдените 108 млн. лв. за технологични загуби и вдигнало административните си харчове със 162 млн. лв., но не бе казано до каква сума.

ЧЕЗ икономисали 172 млн. лв. от технологични загуби през петте години и завишили с 414 млн. лв. разходите си, което било 3 пъти повече от одобреното от регулатора, каза Боев, но не обясни как се формират разликите в сумите.

Регулаторният шеф на няколко пъти каза, че това рефлектирало върху печалбите на предприятията и така акционерите, сред които до преди две години беше и държавата, били ощетени заради неплатен дивидент. Такъв обаче реално бе даден само веднъж по времето на ГЕРБ, преди това се реинвестираше. Боев не посочи и с колко е ощетена държавата като неплатен корпоративен данък върху печалбата, но заяви, че потребителите със сигурност са потърпевши от тези действия на дружествата.

На 12 май ДКЕВР прие докладите на работните групи за извършените регулаторни одити на трите ЕРП-та, които бяха проведени в продължение на 4 месеца от експерти на Комисията и външни експерти. Тези одити не бива да се бъркат с процедурата по отнемане на лицензиите на крайните снабдители, която върви съгласно процедурните правила и която стартирахме на 19 март, уточниха от регулатора.

Както Meiapool писа още преди месец това е сценарият за поддържане на предизборния огън срещу ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про". Въпреки че неофициално се завъртя информацията, че е решено отнемането на лицензите и то ще бъде "предизборен" подарък, в последните дни все по-сериозни са индикациите, че комисията няма да посмее да вземе лицензите на тримата доставчици на електроенергия заради реалната опасност да бъде осъдена за това и срещу страната ни да започне наказателна процедура, както вече ЕК ни предупреди.

Също така обаче ДКЕВР не е склонна да обяви това преди изборите, а ще протака решението си след 25 май, но удобно ще вкара в кампанията срещу трите дружества резултатите от регулаторния одит, започнал в ЕРП-тата в първите дни на януари.

mediapool.bg