Кламер БГ - Бизнес новини: Нови договори за втората тръба от морското трасе на "Южен поток"

Нови договори за втората тръба от морското трасе на "Южен поток"

Бизнес

|
Вт, 29 Апр 2014г. 20:42ч.
Нови договори за втората тръба от морското трасе на "Южен поток"

Компанията, която ще строи подводното трасе на газопровода "Южен поток"

през Черно море, е подписала договор с швейцарската "Олсийс Груп“ за полагането на втората линия от морскияучастък, както и с италианската "Сайпем“, която ще предоставя поддържащите строителството дейности при полагането на втория тръбопровод. Това съобщиха от "Южен поток Транспорт" във вторник.

От "Олсийс“ ще положат около 900 км тръби по дъното на морето за завършването на втората линия. За целта ще се използва специализиран плавателен съд с дължина 477 метра, 6 цеха за заваряване и нанасяне на защитно покритие. Той и е най-големият от този вид кораби.

"Сайпем“ ще осигури и допълнителните услуги, необходими за изграждането на втория тръбопровод. Това включва инженерни услуги, координация на складовите площи, подготвителни дейности по окабеляването на съоръженията, свързване на морските части от газопровода с наземните секции при изхода му на сушата чрез специални муфи.

"Олсийс“ ще започне полагането на тръбите от втората линия тръбопроводи през лятото на 2015 година докато "Сайпем" полага първия тръбопровод. Втората линия ще бъде пусната в експлоатация до края на 2016 г.

Морският газопровод „Южен поток“ ще пресече Черно море с четири паралелни тръбопровода по 931 км всеки. Договорът за полагането по морското дъно на тръбите от първата линия, както и за строителството на всичките четири линии в плитководните участъци, беше подписан през март 2014 г. със "Сайпем“.

mediapool.bg