Кламер БГ - Бизнес новини: Новите цени на тока отварят дупка за 1.5 млрд. лв. в отрасъла

Новите цени на тока отварят дупка за 1.5 млрд. лв. в отрасъла

Бизнес

|
Вт, 03 Юни 2014г. 18:04ч.
Новите цени на тока отварят дупка за 1.5 млрд. лв. в отрасъла

Намерението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да поевтини тока за крайните потребители с под 1 процент от 1 юли 2014 г. чрез промяна в редица параметри на тарифирането бе посрещнато остро от трите компании ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про", които притежават електроразпределителните и електроснабдителните дружества у нас.

За ЕВН се предвижда средно намаление на цената на тока с 1.3%, за "Енерго-Про" – с 1.17%, а за ЧЕЗ цената ще се увеличи с 0.30 на сто.

Дружествата смятат, че начинът, по който се намалява цената, ще се отрази крайно негативно върху тяхната дейност и върху пазара, но председателят на ДКЕВР Боян Боев изрази несъгласие с техните сметки, обяви, че регулаторът не е политически зависим и цената не се потиска нарочно, но в същото време призна, че няма повече резерви за поевтиняване на тока.

Шефът на "ЧЕЗ Електро" Зорница Генова изрази несъгласие с намаляването на технологичните разходи, непризнаването на инвестициите, неактуализирането на активите и амортизациите. Според регионалния мениджър на ЕВН Йорг Золфелнер докладът на ДКЕВР "блокира" инвестициите и залага риск от непокрити разходи в системата от 1.5 млрд. лв. Управителят на "Енерго-Про" Стефан Абаджиев заяви, че финансовото състояние на неговото дружество ще стане драматично, като се приемат предвидените от комисията цени и дори поиска отделна среща по проблема с Боев.

Основният спор между електроразпределителните предприятия (ЕРП) и регулаторът се разгоря около намерението на комисията за задължи дружествата да купуват енергията, която им е нужна за покриване на технологичните им разходи, не по цената, на която по принцип НЕК продава, а по произвежданата най-евтино електроенергия от АЕЦ "Козлодуй". Тя е 30 лв./МВтч, което е повече от три пъти намаление на сегашната тарифа.

Тъй като за технологичен разход се смятат и кражбите на ток, от ЕВН изразиха притеснението си, че това ще стимулира некоректните потребител. В момента, когато се установи незаконна консумация на ток, се прави оценка на месечното потребление на електроуредите в имота и се умножава три пъти по цената на технологичните разходи. Това е регламентирано в наредба на ДКЕВР и ако дружествата плащат по 30 лв. за мегаватчас за този вид електроенергия и смятат по нея кражбите, то потребителите ще имат по-голям интерес да бъдат хванати в кражба и да платят тройна сметка, която ще им излезе по-евтина от нормалната.

От ЕВН са притеснени, че при либерализация на пазара мрежовите оператори ще са длъжни да купуват ток за технологичните си разходи от свободния пазар, което рязко ще повиши цената за крайните клиенти или ще намали средствата за инвестиции в дружеството. техните прогнози са това да натовари разходите им с над 54 млн. лв., които не са предвидени в цените

Дружеството обърна внимание и на това, че докладът предвижда НЕК да компенсира само половината от произведената от възобновяемите източници, която в същото време ЕРП-тата са длъжни да купуват изцяло и по преференциални цени. Това ще доведе до дефицит от 166 млн. лв. в ЕВН, който и без това има да си прибира от НЕК над 280 млн. лв. за закупен зелен ток в предишни години.

За цялата енергийна система очакваният нов недостиг на средства за следващите 12 месеца е в размер до 541 милиона лева за изкупуването на енергия от ВЕИ, посочват от ЕВН и недоумяват защо регулаторът натрупва нов дефицит при положение, че още не е предложил решение за покриване на стария недостиг от 2012/2013 г.

Дружествата изразиха недоволството си и от това, че регулаторът намалява разрешената надценка за доставчиците на ток от досегашните 3 процента на 2 на сто, което според тях е под санитарния минимум за изпълняване на дейността по снабдяване на клиентите с ток.

Невключените в цените от 1 юли разходи за тръгналия от 1 юли пазар за балансираща енергия също ще доведат до загуби на дружествата, които вече са длъжни да правят много точни изчисления и заявки на потреблението на своите клиенти, за да не плащат за поръчани в повече количества или да търсят спешно недостигаща енергия на по-висока цена.

Отклонение от един градус в метеорологичната прогноза се изразява в отклонение от 3% от прогнозираното потребление на електрическа енергия през зимата, посочиха от ЕВН.

Върху проблема с липсата на разходи за балансиране на електропотреблението акцентира и финансовият директор на "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО) Гергана Терзийска. По думите й ЕСО поема най-голямата тежест да обезпечи сигурното и ефективно управление на енергийната система и баланса между производството и потреблението. Така държавният оператор, чиито такси за пренос при предишното намаляване на цената на тока бе орязана с 57 на сто, ще изпита недостиг на паричен ресурс.

Регулаторният шеф Боян Боев обаче обяви, че сметките на ЕРП-тата не отговаряли на истината и били "за пред медиите". Той коментира пред журналисти, че би искал да види цитираните разчети и заяви, че ДКЕВР не е политически зависима, не натиска цените на тока надолу, а те се запазват на същото ниво.

В същото време обаче призна, че към този момент са изчерпани резервите за намаляване на цените, но не било изключена да се намерят нови резерви след като излязат резултатите от продължаващите проверки в регулираните от ДКЕВР дружества, включително ВиК-тата.

Той допусна също коригиране на решенията за разходите за балансиране на енергията.

"Цената не е намалена, тя е в нивата, каквато е била досега, леко увеличение има само при ЧЕЗ, но крайната им цена е най-ниска спрямо трите основни ЕРП-та”, каза Боев. "Това, че някои дружества или експерти искат да ни демонизират, че следваме други принципи, а не законовите, както и нашата съвест, това си е за тяхна сметка. Не сме политически зависими и не виждам, как може да бъдем”, заяви още той.

mediapool.bg