Кламер БГ - Бизнес новини: Нова глоба на "Енерго-Про" заради забавено включване на слънчева централа

Нова глоба на "Енерго-Про" заради забавено включване на слънчева централа

Бизнес

|
Пон, 27 Ян 2014г. 13:44ч.
Нова глоба на "Енерго-Про" заради забавено включване на слънчева централа

Санкция от 266 040 лв. наложи Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на мрежовия оператор "Енерго-Про" заради забавено включване на слънчева централа в разпределителната система. Според антимонополния орган компанията е злоупотребила с господстващото си положение и е затруднила достъпа на фирмата "В2М" до енергийния пазар.

Намерението на КЗК да глоби мрежовия оператор на Североизточна България стана ясно през октомври 2013 г. като тогава от "Енерго-Про" обясниха, че са забавили включването на слънчевата централа на "В2М" в община Добрич заради следваната процедура за съгласуване на присъединяването на възобновяеми енергийни източници с "Националната електрическа компания". Комисията обаче смята, че няма обективни причини за поведението на "Енерго-Про" и наказа оператора, задето е нарушил конкуренцията на пазара и засяга интересите на потребителите, тъй като фирмата не е можело да продава своята електроенергия в периода 5 октомври 2009 г. - 10 август 2011 г., заради неосигурен достъп до електроразпределителната инфраструктура.

Глобата подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

От средата на миналата година това е третата санкция за "Енерго-Про", наложена от КЗК, която глоби дружеството веднъж с 1.687 млн. лв. заради спрян ток на ВиК-Добрич, което не си плащаше сметките, и втори път с 1 034 755 лв. заради това, че е ограничило достъпа на вятърна централа до мрежата си.

mediapool.bg