Кламер БГ - Бизнес новини: Новата формула за такса смет щяла да заработи през 2025 г.

Новата формула за такса смет щяла да заработи през 2025 г.

Бизнес

|
Ср, 13 Септ 2023г. 14:53ч.
Новата формула за такса смет щяла да заработи през 2025 г.

Шефовете на сдружението на общините и НСИ Силвия Георгиева и доц. Атанас Атанасов подписаха споразумение за обмен на данни. Снимка: НСИ

Новата формула за такса смет, която държавата опитва да въведе от 2013 г. насам, би трябвало най-сетне да заработи от 1 януари 2025 г. Това се разбра в сряда, след като Националното сдружение на общините (НСОРБ) подписа споразумение с Националния статистически институт (НСИ) за безплатно получаване на данни за броя ползватели на жилищата в България.

Досега новата формула е отлагана многократно и всеки пореден график за нея е предпоследен. Последно, в края на управлението си ГЕРБ, по искане на сдружението на общините, парламентът реши да я отложи за 31 декември на годината, следваща годината на обявяването на резултатите от преброяването на населението през 2021 г. Въпреки че основните резултати от преброяването бяха обявени миналата есен, тълкуването на общините е, че новата формула влиза в сила от 1 януари 2025 г., защото едва през май тази година е обявен броят на ползвателите на жилищата, което отлага влизането в сила на промяната с още една година.

От 2013 г. насам държавата се опитва да въведе нова формула за определяне на такса смет, която да зависи от количеството изхвърлен отпадък, а не от данъчната оценка на имота, каквато е масовата практика в момента. Вече 10 години мярката непрекъснато се отлага. Дълги години отне самото ѝ гласуване в парламента, а впоследствие започнаха поредица от отлагания на влизането в сила на текстовете.

Още през 2018 г. бе решено да се изчака националното преброяване през 2021 г., както и редовните парламентарни избори същата година. Така, в закона бе записано новата формула да влезе в сила от 1 януари 2022 г. Впоследствие и тази дата се отложи.

Новата формула предвижда такса смет да се определя по избор на общината според три бази – индивидуално измерено количество отпадък за имота (включително чрез покупката на торби), количество битов отпадък за имота (определено според броя и вместимостта на съдовете за събиране на боклука и честотата на тяхното транспортиране) или броя ползватели на услугата в имота.

Споразумението с НСИ от сряда ще снабди общините с безплатни данни, ако решат да изчисляват таксата на база брой ползватели, тоест според живеещите в съответното домакинство. Кметовете ще получат официални данни за всички жилищни сгради, жилищата в тях, броят на домакинствата и членовете на домакинствата, ползватели на услуги, като няма да бъдат предоставяни имена или други индивидуални данни за лицата, уточниха от статистическия институт.

Общините имат още много работа до достигането на окончателен резултат, призна изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева. "Днес ние правим още една стъпка към промяната в начина на изчисляване на такса "битови отпадъци" и сме убедени, че с коректната и точна статистическа информация, която получаваме, по-лесно ще можем да направим прецизни изчисления за всяка община", допълни тя. Следващата стъпка от процеса е приемането на наредба на Министерството на финансите за методиката, по която ще се изчисляват трите основи. Тя трябва да бъде приета до 31 март 2024 г.

"Общините от години се подготвят за промяната, както и за преминаване към разделно събиране на отпадъците, но базата, въз основа на която ще се определя такса "смет", ще се определи от съответната община в зависимост от редица фактори – географски, социално-икономически, а също и в зависимост от организацията на сметоизвозването в съответната община и др.", добави пред Mediapool Силвия Георгиева. По думите й все още не може да се каже дали общините масово ще изберат за база броя ползватели на имота, който изглежда като най-лесния за администриране вариант, но и най-далечен от идеята за облагане на реално изхвърленото количество отпадък.

Основното притеснение на местната власт е, че новата формула драматично ще завиши таксата на голяма част от домакинствата за сметка на бизнеса, който в момента поема основната тежест на плащанията за събирането, извозването и третирането на сметта. Смята се, че бизнесът генерира около 30% от отпадъка, но за негова сметка са 70% от постъпленията от таксата. След въвеждането на новата формула се очаква съотношението да се преобърне, което да доведе до поевтиняване на таксата за бизнеса и поскъпване за гражданите.

mediapool.bg