Кламер БГ - Бизнес новини: Новата схема на фермерските евросубсидии влиза в сила през 2015 г.

Новата схема на фермерските евросубсидии влиза в сила през 2015 г.

Бизнес

|
Вт, 11 Фев 2014г. 18:22ч.
Новата схема на фермерските евросубсидии влиза в сила през 2015 г.

Новата система за директните плащания на фермерите ще влезе в сила от 2015 г., съобщи министърът на земеделието и храните Димитър Греков по време на среща на правителството и бизнеса. През този програмен период се предвижда вместо субсидия за обработван декар да има права на плащания. Въпреки че това е генерална смяна на правилата, информационна кампания сред селскостопанските производители все още не е започнала, защото и самото министерство очевидно не е много наясно с механизмите, по които това ще стане.

В същото време субсидиите за земеделците през този програмен период се увеличават и достигат 5 млрд. евро за седем години в опит да догонят средните нива в ЕС. На практика това е единственото направление от еврофондовете, където има значително увеличаване на безвъзмездната помощ. По тази причина апетитите към тази помощ са най-големи.

Като цяло обаче бюджетът на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за 2014-2020 г. намалява с около 400 млн. евро спрямо настоящия. Общият бюджет на програмата е близо 2.9 млрд. евро, от които безвъзмездната помощ е 2.4 млрд. евро, а останалото е националното съфинансиране. В сметките не е включен резервът от 6%, който се разпределя при определени условия след 2018 г. Това съобщи зам.-министърът на земеделието Явор Гечев, който отговаря за селската програма.

Една трета от ПРСР отива за агробизнес

Най-много средства – около една трета от парите, ще отидат за подпомагане на агробизнеса. Това са мерките по сегашната ос 1 на ПРСР, по която през изминалия програмен период са финансирани проекти за над 1 млрд. лв., съобщи директорът на фонд "Земеделие" Мирослав Николов. От тях 17% са отишли за проекти в Пловдивска област, а под 1% в Кърджали.

Най-слаба е реализацията на проектите в Северен централен регион, а най-успешни са съответно в Южен централен регион. Общо 2085 предприятия, от които 94% микро и малки, са получили финансиране през изминалия програмен период по ПРСР, отчете Николов.

През настоящия програмен период е предвидена тематична подпрограма за малките производители с бюджет от 82 млн. евро, съобщи Явор Гечев.

Разработват се и нови схеми за държавни помощи на фермерите за 2014 г., каза Греков, без да уточни какви.

Друга трета от средствата за агроекология

Другата една трета от средствата по ПРСР ще са за агроекология (31%). През изминалия програмен период първоначално средствата също бяха 30%, но след като се видя, че не можем да ги усвоим, бяха намалени на 25%.

От тях около 130 млн. евро ще отидат за целенасочено подпомагане на биопроизводството, уточни Гечев в опит да успокои биопроизводители, които са недоволни от разпределението на парите.

За поливно земеделие отиват 100 млн. евро, съобщи още зам.министърът.

Над една пета от средствата по ПРСР (21.6%) са предвидени за общинските мерки. Това са около 630 млн. евро до 2020 г., съобщи Явор Гечев. По думите му парите са увеличени спрямо изминалия програмен период.

mediapool.bg