Кламер БГ - Бизнес новини: Новата енергийна стратегия ще е ясна до два месеца

Новата енергийна стратегия ще е ясна до два месеца

Бизнес

|
Четв, 09 Ян 2014г. 16:06ч.
Новата енергийна стратегия ще е ясна до два месеца

Проектът на нова енергийна стратегия ще е готов до месец и половина – два, след което ще бъде предложен да публично обсъждане, преди да се внесе за гласуване в парламента. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, на когото в началото на септември Народното събрание възложи да изработи до девет месеца нова национална енергийна стратегия, която да очертае приоритетите на отрасъла до 2020 г. Това ще е третият такъв документ от 2008 г. насам.

При приемането на парламентарното решение за нова енергийна стратегия Стойнев обяви, че с този документ трябва да се каже "край на различните интереси в енергетиката и системата да започне да работи за хората и за бизнеса". На въпрос на Mediapool с какво ще се различава новата стратегия от старата Стойнев каза, че като стане готов проектът всички ще можели сами да си направят сравненията и изводите.

Той обясни още, че документът се изработвал изцяло от български специалисти. Имало голям интерес от чужди експерти да се включат в подготовката на стратегията, но "аз държа документът да е на българи", заяви министърът.

Заместникът му с ресор енергетика Иван Айолов обясни, че вече е готов и възложеният със същото решение на Народното събрание пълен доклад за състоянието на енергетиката, чието внасяне в парламента се е забавило с около месец по чисто технически причини - заради промяната на парламентарния секретар, но вече документът бил депозиран в парламента.

Стойнев обяви още, че през тази година ще започне работа борсата за търговия с електроенергия. Стартът на този пазар се сочи като приоритет на трето поред правителство, но така и не се стига за него. Последно, миналата година държавното дружество "Електроенергиен системен оператор" (ЕСО), което се готви за борсов оператор от години и купи платформа за подобна търговия, поиска от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) лиценз за извършване на тази дейност. Изненадващо обаче ЕСО изтегли своето заявление с мотива, че регулаторът се бави прекалено дълго с решението, а междувременно претенции към лиценза предяви дружеството "Българска енергийна борса".

mediapool.bg