Кламер БГ - Бизнес новини: Нито един купувач не се яви на търга за активите на "Химко"

Нито един купувач не се яви на търга за активите на "Химко"

Бизнес

|
Ср, 19 Март 2014г. 17:20ч.
Нито един купувач не се яви на търга за активите на "Химко"

Не се явиха кандидат-купувачи на тайния търг за продажбата на всички активи на обявения в несъстоятелност торов завод "Химко", Враца, но търгът се приема за редовно проведен. Това съобщи след края на търга в сряда синдикът на дружеството Росица Томова.

Тя уточни, че в определения срок не бил внесен определеният депозит за участие от 10 на сто от началната тръжна цена. А тя бе определена от оценителите на 28 552 458 лева.

Пред медиите Томова каза още, че след обявяването на търга за активите на торовия завод е имало проявен интерес от потенциални купувачи, но отказа повече подробности.

Синдикът припомни каква са следващите стъпки - ново обявяване на търг за активите на дружеството в несъстоятелност, но този път търгът е явен, а първоначално определената цена ще е с 20% по-ниска от днешната.

Законът не дава конкретен срок за обявяването на новия търг, уточни синдикът на "Химко".

Заводът беше обявен за последно в несъстоятелност през 2012 г. заради задължения основно към "Булгаргаз", НЕК и НАП. Малка част - около 1% от дълга, е към бивши работници на предприятието. В хода на процедурата по несъстоятелност задълженията бяха намалени от 176 милиона лева до 86 милиона лева.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев заяви преди месец, че държавата може да купи отново торовия завод и да го пусне да работи. За целта можело да се налеят в затвореното предприятие около 50 млн. лв.

Преди търга за активите депутатът от левицата Петър Кънев коментира пред БНР, че ако държавата реши да купи активите, около 27 милиона лева ще се върнат като неплатени данъци, осигуровки, заплати и дългове към НЕК и "Булгаргаз". Той обаче не подкрепи идеята за обратно купуване на врачанския завод от държавата.

"Не съм убеден все още, че това предприятие може да заработи. Има много въпроси - откъде ще дойде по-евтиният природен газ и защо точно за нас ще има по-евтин природен газ, защо точно за "Химко"? Дали инсталациите, които вече са доста амортизирани, могат да произвеждат с много ниска себестойност, по-ниска от тази, която предлагат китайците или индийците. Много въпроси има, затова не мисля, че целта на програмата за реиндустриализация трябва да бъде възстановяване на стари фалирали предприятия", заяви Кънев.

mediapool.bg