Кламер БГ - Бизнес новини: Не може след две години майчинство да ползваш за тях още 40 дни платен отпуск

Не може след две години майчинство да ползваш за тях още 40 дни платен отпуск

Бизнес

|
Пон, 03 Фев 2014г. 17:12ч.
Не може след две години майчинство да ползваш за тях още 40 дни платен отпуск

"Политически популизъм дрънка в главите на синдикатите", каза изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев в понеделник, в отговор на острите критики на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) срещу предложенията на камарата за регулация на трудовия пазар. 28-те мерки бяха изпратени преди дни до вицепремиера и председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) Зинаида Златанова, социалния министър Хасан Адемов и ресорните парламентарни комисии.

В тях БСК настояват за въвеждане на електронна трудова книжка, премахване на платения отпуск, който жените по майчинство натрупват за две години отсъствие от работа, снижаване на възрастта, от която младежите могат да работят легално, на 15 години и др.

"Тези предложения стоят на сайта на БСК от февруари миналата година, внасяни са в 42-ото Народно събрание, така че това не е никаква провокация", заяви заместник-председателят на камарата Димитър Бранков.

По думите на изпълнителния председател Божидар Данев, предложените мерки са били "дълго изстрадани от българския работодател" и имат подкрепата на значителна част от бизнеса.

Той обясни, че синдикатите първи са нарушили диалога, като са внесли зад гърба на бизнеса предложението за възстановяването със задна дата на платения данък върху минималната заплата, както и това за криминализиране на неплащането на осигуровки.

"Ние сме да се наказва укриването на осигуровки, но не и самото им неплащане, както е сега по проекта за нов Кодекс за социално осигуряване", уточни той.

Данев предупреди, че "популистките подходи на синдикатите плашат и българските работодатели, и чуждестранните инвеститори".

"Стига сме прилагали наследени сталинистки подходи, ние сме с най-негъвкавото трудово законодателство в Европа", каза Данев, а Бранков призова да се обсъдят в комплект необходимите законодателни промени, а не да се коригират кодексите "на парче". Позицията на камарата е, че непрестанните промени в трудовото законодателство създават нестабилност в трудово-правния климат на страната.

Очаква се синдикатите да представят своята позиция по въпроса във вторник.

За размера на майчинството

Едно от най-оспорваните не само от синдикати, но и от граждански организации, предложения бе да отпадне възможността жените, връщащи се на работа след полагащия им се двегодишен отпуск по майчинство, да могат да получават и 40-те дни платен отпуск, които са се натрупали за този период.

"Не може да не си работил две години и като се върнеш, да ти дадат още 40 дни отпуск", обясни Данев и подчерта, че от камарата настояват за премахване само на тази клауза от осигурителния закон, а не за намаляване на самото майчинство, макар че принципно имат и такива искания.

По този повод Данев даде дежурния пример с други европейски държави, в които майчинството е много кратко, в сравнение с 410-те дни у нас.

Бранков допълни, че за две години младите жени са изложени на риск от деквалификация, а едно евентуално съкращение на майчинството според него би дало възможност за "по-гъвкаво решение" за българките, които ще могат да запазят ритъма си на работа, както и да си позволят "и второ майчинство, ако щете".

Според ръководството на камарата, добра идея би било да се дава възможност на майките да избират – дълго майчинство срещу по-малко обезщетение, или по-кратко срещу повече пари.

"Това е само нашето предложение, не говорим за това кое е най-добре за майките – това е ангажимент на държавата, а не на работодателите", уточни Данев и призова да не се вземат мерки за "оправяне" на демографията на гърба на бизнеса.

"Раждат на 13, на 15 им е забранено да работят"

Друго предложение на БСК бе да се разреши и на 15-годишните да могат да работят, както и процедурата по издаване на разрешително за това от Главната инспекция по труда (ГИТ) да бъде улеснена за работодателите.

По думите на Божидар Данев, това се прави от една страна заради въвеждането на дуалната система в професионалното образование, при която се предвижда учениците да бъдат наемани на работа по специалността си, още докато я изучават.

"Не сме доволни от скоростта, с която се въвежда дуалната система, не сме доволни от реформите в образованието на този етап, въпреки че сега имаме добра комуникация с просветното министерство", каза Данев.

Според него, образованието трябва да е задължително до 15-годишна възраст, след което отпадащите директно да отиват на пазара на труда. "Децата ни раждат на по 13, а на 15 не могат да работят", коментира той.

Няма да се уволнява по имейл

Идеята на БСК за въвеждането на "е-трудова книжка" също уплаши синдикатите, които го разтълкуваха, че ще даде право на работодателите да уволняват служители по интернет.

Говорим за това по имейл да се изпраща само уведомлението, че освобождаването от длъжност вече е факт, след като е приключила процедурата, поясни Данев и допълни, че за да отложат максимално уволнението си, някои служители се "крият" зад фалшиви болнични и не искат да получат писменото уведомление, че са освободени.

Стопанската камара препоръчва още изготвянето на регистри за квалификационната структура по места – с която да се следи средната възраст на специалистите от дадена област в даден регион, например.

mediapool.bg