Кламер БГ - Бизнес новини: Немският бизнес поиска от кабинета прозрачност, честност и последователност

Немският бизнес поиска от кабинета прозрачност, честност и последователност

Бизнес

|
Четв, 27 Фев 2014г. 19:14ч.
Немският бизнес поиска от кабинета прозрачност, честност и последователност

Германският бизнес инвестира в България, защото се надява, че страната върви в правилната посока, но за да продължат немските фирми да продължават да се чувстват добре трябва да бъдат изпълнени три условия. Това са прозрачността на работата, справедливото и честно отношение между правителство и бизнес и последователността в действията на кабинета. "Тези три неща трябва да са налице в работата на държавната администрация, за да можем ние да работим добре и България да върви напред", каза президентът на германско-българската индустриално-търговска камара Рюдигер Хобен-Щьормер след среща в четвъртък с премиера Племн Орешарски, просветния министър Анелия Клисарова и зам.-енергийния министър Иван Айолов.

В разговора, в който се включи и немският посланик у нас Матиас Хьопфнер, основните теми са били започналите от данъчните проверки в търговските вериги, оплакванията от политиката на правителството спрямо инвеститорите във възобновяеми енергийни източници и намеренията за въвеждане на професионалното образование със стажове за учениците, стана ясно след срещата.

Хобен-Щьормер отбеляза, че реформи не се правят само със законодателство, но и със следващи стъпки по прилагането му. "Правителството да вземе мерки по отношение на административния апарат, защото обикновено проблемите за работата са в детайлите", заяви той.

И Хобен-Щьормер, и Орешарски акцентираха върху това, че през 2013 г. за пръв път от много години България има превес с 500 млн. лв. в стокообмена между двете държави, който е достигнал 5.3 млрд. евро и това е ръст от 10.5 на сто спрямо предходната година."Това е огромно постижение за България като се има предвид какъв огромен износ има Германия в световен мащаб", каза министър-председателят. Той допълни, че Германия е важен партньор за инвестиции и откриване на работни места у нас. "Германските инвеститори дават иновативност и добри мениджърски практики и се надявам да съдействат за това българската икономика да става все по-конкурентна.

Айолов лаконично обясни, че пред германските инвеститори била обяснена резервираната българска позиция относно увеличаването на дела на възобновяемите енергийни източници у нас и последните намерения на ЕК той да нараства допълнително. По думите немският бизнес изразил своите притеснения от отправяните в публичното пространства съмнения, че търговските вериги укриват ДДС, заради което и в момента в тях се правят данъчни проверки.

Посланик Хьопфнер заяви, че за бизнеса е много важно България да въведе интензивно опита на Германия в професионалното образование, за да може компаниите да се възползват от висококвалифицирани специалисти. Клисарова отбеляза от своя страна, че е постигната уговорка Институтът за професионално образование на Германия, който да помогне на просветното ведомство да изработи програми и критерии за професионално обучение.

mediapool.bg