Кламер БГ - Бизнес новини: Независим одитор ще следи строежа на морското трасе на "Южен поток"

Независим одитор ще следи строежа на морското трасе на "Южен поток"

Бизнес

|
Пет, 07 Фев 2014г. 15:03ч.
Независим одитор ще следи строежа на морското трасе на "Южен поток"

Изграждането на морското трасе на газопровода "Южен поток" ще се следи от проектирането през строежа до пускането в експлоатация от един от най-големите в света сертифициращи органи в областта на корабните и морските дейности "ДиЕнВи ДжиЕл" ( DNV GL), който е и водещ технологичен консултант на нефтената и газовата индустрии и водеща експертна организация за електроенергийната индустрия по цялата верига, включвайки възобновяеми източници и енергийна ефективност. За целта е сключен договор между DNV GL и "Южен поток Транспорт", съобщиха от компанията, която отговаря за изграждането на морския участък,

Целта е накрая газопроводът да получи Сертификат за съответствие, който удостоверява, че газопроводът отговаря на стандарта DNV-OS-F101, който е водещ международен стандарт за морски газопроводи. Той гарантира, че проектирането, строителството и предексплоатационната подготовка се извършват с надлежно зачитане на сигурността и опазването на околната среда.

DNV GL ще се включи във всички етапи от реализацията на проекта – от проектирането и строителството до пълното завършване на газопровода. Компанията вече издаде през 2013 г. удостоверение за съответствие за първоначалния технически проект (FEED) на морския газопровод "Южен поток“. Компанията ще инспектира предварително и работния проект на газопроводната система, за да потвърди преди започване на строителството спазването на правилата за почтеност и на стандартите за безопасност.

За да гарантират спазването на изискуемите стандарти за морски газопроводи, инспектори от DNV GL ще упражняват непрекъснат надзор и по време на производството на тръбните компоненти за газопровода. Сертифициращата фирма участваше и в тестовете по процедурата за избор на производители, които всички желаещи да доставят тръби трябваше да изпълнят, за да бъдат допуснати като потенциални снабдители.

Одиторът ще извършва също така и мониторинг на морското строителство от борда на тръбополагащите плавателни съдове и ще инспектира и удостоверява предексплоатационния процес, който се извършва преди газопроводът да бъде въведен в експлоатация.

mediapool.bg