Кламер БГ - Бизнес новини: Националният иновационен фонд набира проекти за над 5 млн. лв.

Националният иновационен фонд набира проекти за над 5 млн. лв.

Бизнес

|
Пон, 17 Авг 2020г. 16:13ч.
Националният иновационен фонд набира проекти за над 5 млн. лв.

Националният иновационен фонд(НИФ) започна от понеделник, 17 август прием на иновативни проекти по схемата "Подпомагане на научноизследователската и развойна дейност на предприятията и организациите за научни изследвания и разпространение на знания". На практика стартира 11-а конкурсна сесия за подбор на проекти, като кандидатстването ще приключи до 17.30 часа на 17 септември. Това стана ясно от съобщение на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), към която е фондът.

Подпомагането за проект от фонда ще е до 500 000 лева. Кандидатите могат да подават своите документи в конкурсната сесия по електронен път с електронен подпис на интернет адрес: https://edelivery.egov.bg/. Срокът за изпълнение на проект е 18 месеца. Подкрепата не трябва да надвишава: 50% от допустимите разходи за индустриални научни изследвания и 25% - за експериментално развитие.

Допуска се субсидията за проект да бъде увеличена за индустриални научни изследвания и експериментално развитие при достигане 80 % от допустимите разходи - с 10% за средни предприятия, с 20% за микро и малки предприятия. Допуска се увеличение и с 15 на сто, ако например проектът включва ефективно сътрудничество между предприятия с участието на поне едно МСП или се осъществява в поне две държави членки или в държава членка и договаряща страна

От Агенцията посочват, че настоящата сесия ще подкрепи българските фирми с бюджет от над 5 млн. лв., като основна цел на фонда е да насърчи научноизследователската и развойната дейност за повишаване конкурентоспособността на родния бизнес, насърчавайки развитието на нови или усъвършенствани продукти, процеси или услуги.

В своите предходни 10 конкурсни сесии Фондът финансира развитието на над 500 проекта с над 90 милиона лева в сферата на информационните и комуникационните технологии, мехатрониката, биотехнологиите, творческата и развлекателната индустрия и други.

mediapool.bg