Кламер БГ - Бизнес новини: Намалени такси за регистрация на фирмите им спестяват 4.1 млн. лв

Намалени такси за регистрация на фирмите им спестяват 4.1 млн. лв

Бизнес

|
Ср, 05 Фев 2014г. 16:04ч.
Намалени такси за регистрация на фирмите им спестяват 4.1 млн. лв

Намаление на държавните такси, които събира Агенцията по вписванията при регистрация на фирмите, ще остави при бизнеса и гражданите близо 4.1 млн. лв. Това съобщиха от правителствената информационна служба в сряда, след като кабинетът одобри промяната в тарифите. В резултат на решението те ще намалеят средно с около 22 на сто.

Най-голямо облекчение ще е за регистрацията на нови търговци, които ще плащат средно с 31 на сто по-ниски такси спрямо досегашните тарифи.

За дружествата с ограничена отговорност таксата от 160 лв. става 110 лв., за акционерните и за командитните дружества с акции регистрацията ще струва 360 лв. вместо 460 лв., за акционерните дружества за извършване на банкова и застрахователна дейност тарифата пада от 1700 лв. на 1300 лв.

Ако документите са подадени по електронен път, ще се заплаща половината от размера на таксите, реши още правителството.

По-малки такси ще бъдат събирани и за действия и услуги по Правилника за вписванията и по Закона за регистър БУЛСТАТ.

"Намаляването ще има положителен ефект върху стартирането и правенето на бизнес в България, конкурентоспособността на фирмите и навлизането на нови местни и чужди търговци на пазара, ще облекчи гражданите при снабдяване с удостоверения, преписи и справки", са мотивите на кабинета.

Намаляването на таксите за вписванията е част от правителствения план за намаляване на административната тежест.

mediapool.bg