Кламер БГ - Бизнес новини: Наклонилият се кораб пречи на работата на порт Варна, може да бъде глобен

Наклонилият се кораб пречи на работата на порт Варна, може да бъде глобен

Бизнес

|
Вт, 13 Май 2014г. 17:48ч.
Наклонилият се кораб пречи на работата на порт Варна, може да бъде глобен

Пристанище Варна-Запад търпи загуби заради плаващия под молдовски флаг кораб, който в неделя по време на натоварване се наклони към кейовата стена и така блокира входа на редица други плавателни съдове в порта. Те все още стоят на рейд, чакайки да се отвори втори басейн, а на собственика на злополучния кораб "Мохамед Х" може да бъде наложена глоба. Това съобщи във вторник министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, който инспектира мястото на инцидента и се запозна с хода на изправянето на кораба.

Той не посочи какви са щетите за пристанището заради блокирания достъп на плавателни съдове, но заяви, че екипажът на "Мохамед Х" е допуснал грешка, тъй като корабът почти е нямал баласт, имал е много малко гориво, заради което е получил страничен крег. Наличието на малко гориво обаче в случая се оказва плюс, тъй като така вероятността за разлив е много малка. Въпреки това още в неделя около плавателния съд е разположено ограждение, а нефтосъбирач продължава да дежури в района на Варна - Запад, за да не бъде допуснат разлив.

Критичната точка с плавателния съд вече е премината и след като преди ден той е бил наклонен на 35 градуса, сега вече наклонът е 25 градуса, а очакванията са до сряда вечерта да бъде изправен, каза Папазов.

Той е разпоредил проверка на причините за инцидента и на техническото състояние на кораба.

mediapool.bg