Кламер БГ - Бизнес новини: Над 200 компании се представят на Международния технически панаир в Пловдив

Над 200 компании се представят на Международния технически панаир в Пловдив

Бизнес

|
Четв, 14 Септ 2023г. 09:52ч.
Над 200 компании се представят на Международния технически панаир в Пловдив

Пловдивския панаир Сн. БГНЕС

Днес се открива 77-то издание на Международния технически панаир в Пловдив. До 17 септември ще се представят над 200 компании от 14 държави.

Изложението откроява направленията, в които се развива индустрията. Има специализирани експозиции, посветени на модерното екологично строителство, машиностроенето, енергетиката, дигиталните технологии в производството, дома и търговията, тежка техника, хибридни автомобили, авиостроителство.

Изложението ще представи куполни и енергоспестяващи къщи. Български фирми, обединени в Асоциация за строителство от естествени материали, предлагат атрактивни като визия и стойност модели, които вплитат традиция и технологии в здравословна среда. Безопасността на сградите и обектите в условията на климатични кризи е във фокуса на строителния бизнес. Полски водещ производител представя ефективни системи за мълниезащита на домове, обществени сгради и храмове. Утвърдена турска компания се представя с интериорни врати и обзавеждане.

Изложението предлага новаторски подходи към енергийните източници, системите за отопление и охлаждане. Соларни инсталации и модули за алтернативна енергия – от проекта до изпълнението, се предлагат от турски компании. Ефективни решения за фотоволтаични централи показват и утвърдени български фирми.

Чешки фирми участват с подобрени модели на електрически автобуси, като предлагат и богат асортимент оборудване и резервни части. Съвременното проектиране на леки автомобили залага на хибриди, които напълно се самозареждат, без да имат нужда от контакт. За първи път в Пловдивския панаир се показва модел на камион за шосеен и релсов транспорт – най-новото производство на германски жп строителен гигант.

Българският представител на китайски лидери в машиностроенето експонира подбрана селекция от богатото им портфолио със строителна, подемна и почистваща техника.

Най-мащабната японска компания за едра техника избира 77-ия технически панаир за премиера на последния си модел колесен челен товарач. Румънското участие е разпределено в различни браншове – металообработване, строителство и автомобилен сектор. Интересен експонат от северната ни съседка представлява автомивка от ново поколение.

Новостите в металообработването и прецизното машиностроене демонстрира българска компания с международно признание на световните пазари.

Институтът по космонавтика и информационни технологии на БАН отново доказва, че страната ни е конкурентоспособна в авиоиндустрията с модели на дронове, снабдени с разширените възможности на изкуствения интелект и предназначени за различни граждански цели.

Иновативна родна компания участва с умни пощенски кутии, които информират получателя за наличието и вида на пратката до него чрез различните комуникационни канали.

Европейската комисия избра Международен панаир Пловдив за първа спирка у нас в своя пътуващ проект, посветен на 30-годишнината от създаването на единен европейски пазар. Атрактивен щанд за ползите от свободното движение хора, стоки, услуги и капитали в ЕС ще посреща посетители и изложители на 14 и 15 септември.

В рамките на панаира е международната конференция за дълбокотехнологичните иновации. Темата е "Новата вълна от дълбокотехнологични иновации в Европейския съюз". Ще бъде обсъдена новата програма за иновации на ЕС в търсенето на възможност за изграждане на стабилна и продуктивна регионална екосистема, в която да си сътрудничат и помагат със знания и опит в областта на дълбоките технологии. Организатори на събитието са Сдружение "Долина за дълбокотехнологични иновации - Пловдив" и "Пловдив Тех Парк" АД.

Церемонията по връчване на Златните медали на 77-ия Международен технически панаир 2023 е в петък.

В събота в зала "Пловдив" в Конгресния център е организирана първата национална конференция "Екологично и иновативно строителство в България". Организатор е Асоциацията за строителство с естествени материали (АСЕМ) и архитектурно студио NiMaTecture.

mediapool.bg