Кламер БГ - Бизнес новини: Над 20 детски градини и училища в страната са опасни за децата

Над 20 детски градини и училища в страната са опасни за децата

Бизнес

|
Вт, 18 Март 2014г. 15:11ч.
Над 20 детски градини и училища в страната са опасни за децата

Над 20 детски градини и училища в цялата страна са опасни за здравето на децата. Те са с напукани носещи стени и огради, провиснали плочи и тераси, нарушени покриви. Има и изоставени рушащи се сгради. Това е установила проверка на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), която е проверила 3606 училища и забавачки в цялата страна през февруари, съобщи арх. Николай Христов, директор на ДНСК.

Даден е срок от 14 дни на кметовете да ремонтират опасните постройки или да ги съборят.

Нямаме информация за извършените проверки и резултатите от ДНСК, казаха арх.Влади Калинов, който отговаря за незаконното строителство в Столична община пред Mediapool. По думите му преди да се изнася информация в медиите, е нормално да бъдат уведомени местните власти. От пресцентъра на Столична община уточниха, че след земетресението през май 2012 г. е направен оглед на всички сгради, заедно със специалисти от Университета по архитектура, строителство и геодезия. Там, където е имало сериозни проблеми по конструкцията на сградите, те са отстранени, казаха от общината.

При проверките ДНСК са установили 903 нарушения на разпоредбите на Закона за устройство на територията (ЗУТ), 216 на санитарно-хигиенните норми и 690 на нормите за пожарна безопасност.

Училища пред срутване

При проверките са установени неизползваеми сгради и постройки в лошо състояние, които представляват опасност и могат да доведат до инциденти, застрашаващи здравето и живота както на децата, така и на работещите в тях, каза арх. Христов.

Като пример той посочи, че в имота на средното училище "Св. Седмочисленици" в Пловдив има изоставен незавършен строеж, който е бил предвиден за кухненски блок. "За мен лично такива пустеещи сгради в дворовете на училищата представляват опасност за децата", каза началникът на ДНСК.

В двора на основно училище "Христо Ботев" в село Съдиево, община Нова Загора, има опасност сградата, ползвана като склад за дърва и въглища, да се срути, каза арх. Христов. Той посочи, че сградата е с напукани и наклонени тухлени зидове.

Общежитието в двора на основно училище "Христо Ботев" в село Мокрен, община Котел, пък застрашава сигурността и здравето на учениците и персонала, каза шефът на ДНСК.

Пропадания и пукнатини по стени и плочи

Нарушенията по ЗУТ най-често са наличието на пукнатини по стени и плочи, пропадания, провисвания на козирки или плочи и течове вследствие нарушаването на хидроизолацията на покривите на сградите, каза арх. Христов.

Като пример той даде спортното училище "Васил Левски" в Пловдив. Сградата на училището има видими пропуквания и пропадания на работещата фуга между двата корпуса по цялата височина на сградата. По цялата дължина на коридора на първия етаж, вследствие на пропадане на земната основа има фуга с разлика в нивата около 1 см. Стълбището е отцепено от основната сграда с фуга от около 0.5 см.

Балконът на северозападния вход на детска градина "Слънчице" във Велинград е провиснал и има пукнатина, успоредна на фасадата по цялата ширина на плочата.

В детска градина номер108 "Детско царство" в жк "Дружба 1" в София армировката по терасите на втори етаж и по перголата над входа на сградата е с частично липсващо бетонно покритие и наличие на корозия. Установено е и наличие на напречно разцепване на терасата на второто ниво на сградата.

При проверката на ясла номер 58 в жк. "Хаджи Димитър" в София са установени диагонални пукнатини по стените на сградата към улица "Баба Вида". Външното стълбище пред входа на сградата е видимо наклонено с хоризонтални пукнатини.

В 12 СОУ "Цар Иван Асен II" в София е констатирано отваряне на конструктивна фуга между основното тяло на сградата и физкултурния салон.

Във Френската езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" в София е установено уширяване на конструктивна фуга между двете тела на сградата.

В148 СОУ "Любомир Милетич" в София има хоризонтални пукнатини на връзката между всички вертикални елементи - колони, стени и плочата на първи етаж. По едноетажното тяло (крило Д) е установено серия от хоризонтални, вертикални и диагонални пукнатини.

В детска градина 113 "Лъвче" в София източната масивна ограда е деформирана с дълбока и широка пукнатина, която е опасна за играещите на двора деца, каза арх. Христов.

В седмична детска градина номер 3 "Детско градче" във Варна са установени пукнатини по тавани, стени, колони, има влага и течове. Хидроизолацията на плоския покрив е нарушена.

В детска градина 15 "Гълъбче" във Варна югоизточният край на блок А е пропаднал, терасата на първия етаж е отцепена по цялата дължина и по диагонал. Има видими пукнатини по таван, под и стени.

Пропаднали покриви

Някои от проверяваните сгради са с нарушени покривни конструкции, които се нуждаят от ремонт, каза шефът на ДНСК.

Например в основно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в село Брадвари, община Силистра, част от основните греди и дъсчената обшивка са амортизирани и покривът е с пропадания, вследствие от което има течове и паднала мазилка в коридора над стълбището, както и по външните и вътрешните стени.

В Професионалната гимназия по селско стопанство "Никола Вапцаров" в Брезник има видими деформации по тавана на сградата.

Покривът на детска градина "Снежанка" в село Просеник, община Руен, е в лошо състояние и се нуждае от основен ремонт.

Средното училище "Любен Каравелов" в Несебър е с нарушена хидроизолация на покрива и има постоянен теч между хидроизолацията и водоотвеждащата система. Покривните панели на физкултурния салон са провиснали и са с повредени ръбове на греди, на места е оголена армировката.

Преустройства без документи

В някои случаи на проверяващите не са били представени документи за извършените преустройства, посочи арх. Николай Христов.

Като пример беше дадена детска градина номер 22 "Горска приказка" във Варна, където няма документи за монолитно построения втори етаж на забавачката.

В детска градина 12 "Пинокио" във Варна има изпълнени стоманобетонни плочи на първия и втория етаж на основната сграда и филиала.

В основното училище "Св. Кирил Философ" в Перник е направено преустройство на учебни зали във фитнес без строителни книжа и документи за въвеждане в експлоатация.

В основно училище "Георги С. Раковски" в село Голямо ново, община Търговище, е направен ремонт на котелно и газово стопанство без строителни книжа.

Установено е и ползване на отделни обекти без те да са въведени в експлоатация по установения от закона ред. Такъв е случаят в Професионалната гимназия за екология и минна промишленост "Христо Ботев" в Перник, където столовата и кухнята са превърнати във фитнес, за което не са представени документи за въвеждане в експлоатация, каза арх. Христов.

Другите установени нарушения са свързани с пътищата за евакуация и бързо освобождаване на сградите в случай на авария, липса на евакуационни планове, недостатъчен брой или с изтекъл срок на годност на противопожарни уреди.

mediapool.bg