Кламер БГ - Бизнес новини: Над 1800 дка с гори ще бъдат залесени в Югозападна България

Над 1800 дка с гори ще бъдат залесени в Югозападна България

Бизнес

|
Пон, 17 Март 2014г. 16:41ч.
Над 1800 дка с гори ще бъдат залесени в Югозападна България

Над 1800 дка с над 1.3 млн. фиданки ще бъдат залесени тази година на територията на Югозападното държавно предприятие, съобщиха от дружеството.

Това е с една трета повече в сравнение с миналата година и с 40% над създадените нови гори през 2012 г.

Приоритет през тази година ще бъде създаването на нови гори върху опожарени и пострадали от природни бедствия територии.

Заради топлото време кампанията вече е в ход, като през пролетта се очаква да бъдат засадени над 1600 дка.

За целта през есента на миналата година като предварителна дейност беше извършено почистване и подготовка на почвата. По-големи залесявания се предвиждат в районите на Държавно ловно стопанство "Осогово" - Кюстендил и държавните горски стопанства в Дупница, Радомир, Елешница, Места, Благоевград, София, Етрополе и Пирдоп.

Тази година усилията на ръководния екип на Югозападзното държавно предприятие са насочени приоритетно към по-бързо възстановяване на засегнатите от пожари и съхнене горски територии.

Затова 34% от предвидените за залесявания са върху освободени терени след пожар, а 26% - върху почистени и подготвени площи след проведени задължителни санитарни сечи.

Ускореното възстановяване на тези територии ще допринесе не само за подобряване на околната среда. Очаква се с включването в лесокултурните дейности да се постигне и благоприятен социален ефект чрез създаването на нови работни места в малките селища, където процентът на безработица е много висок.

Осигурени са 1.3 млн. фиданки за залесяване на горите. От тях 700 хиляди са иглолистни - основно бял и черен бор. От широколистните приоритетно се залага на местните видове, като зимен дъб, цер, липа, бреза, явор, ясен, които са добре адаптирани към специфичните условия и са устойчиви на пожари и природни бедствия.

mediapool.bg