Кламер БГ - Бизнес новини: Надеждите за собствен газов добив увяхват: Няма желаещи за блок "Тервел"

Надеждите за собствен газов добив увяхват: Няма желаещи за блок "Тервел"

Бизнес

|
Ср, 17 Фев 2021г. 15:09ч.
Надеждите за собствен газов добив увяхват: Няма желаещи за блок "Тервел"

Дългогодишните намерения на България да развие и увеличи собствения добив на природен газ, за да намали зависимостта си от руските доставки и да свали цената на синьото гориво, търпят нов провал. Оказва се, че няма желаещи да проучват над 4 хил. кв. км в българските води на Черно море и поради тази причина конкурсът за издаване на разрешително за търсене и сондажи в блок "Тервел" (бившият "Терес" – б.а.) се прекратява.

Това е решил Министерският съвет в сряда и засега добивът на български природен газ остава под 1 процент от годишното потребление на страната, което е около 3 млрд. куб. м.

В същото време е ясно, че газ в Черно море има. Миналата година Турция откри най-голямото находище на газ - 320 млрд. кубични метра, при това близо до български води. Добивът ще започне през 2023 г. Румъния също има находище от другата страна, което обаче не разработва заради скъпата технология и рискове при сондирането.

Процедурата за блок "Тервел" бе обявена през август 2019 г. , но в определения срок - 120 дни от публикуването на обявата в европейския официален вестник, не се е появил кандидат, който да купи конкурсни книжа или да подаде заявление за участие до 140-тия ден.

Така пропада и третият опит да се намери кой да проучи терена. Неуспешен бе и търгът през 2015 г , когато правителството предложи блок "Тервел" заедно с терена "Силистар", който в момента се изследва от консорциум между "Шел", "Уудсайд Енерджи" и Репсол" и вече е прекръстен на "Хан Кубрат". Реално блоковете "Тервел" и "Силистар" са един зад друг.

В проведения преди около 6 години конкурс интерес заявиха осем кандидати, сред които пет от най-големите европейски компании, американска и дори руска, но нито една от тях не внесе оферти и конкурсът бе прекратен през 2017 г. Сред причините за отказа на фирмите бяха и тежките критерии, поставени от държавата, включително размер на банкови гаранции за работната програма на проучванията и пр.

"Блок 1-26 Тервел" е част от по-голям предишен терен за проучване за нефт и природен газ "Бургас - дълбоко море". В периода 2002 - 2008 г. там е било предоставено разрешение за търсене и проучване на "Винтидж Петролеум Интернешънъл инк.", който е провел ограничен обем проучвателни дейности. В обсега на площта не е прокарван сондаж. Блокът е слабо изучен и геоложките и геофизичните данни за него са силно ограничени, което може също да е оказало влияние върху интереса на потенциални кандидати.

Но и моментът на обявяването на конкурса се оказва неудачен. Доколкото срокът за заявяване на интерес е бил към края на 2019 г., когато започна пандемията от коронавирус в Китай, на петролния бизнес, очакващ спад в икономиката и срив на търсенето на енергийни ресурси, със сигурност не му е било до нови инвестиции в търсене на петрол и газ.

Несгодите на световните петролни и газови пазари пречат на развитието и на другите два проекта за проучване и търсене на суровини с дълбоките води на Черно море – в блоковете "Хан Аспарух" и "Хан Кубрат".

Дори от сондажите в "Хан Аспарух" през юни 2020 г. се оттегли испанската "Репсол" и нейният дял от 30% бе поделен между останалите двама партньори – френската "Тотал" и "ОМВ Офшор България", а през октомври румънската "ОМВ Петром" стана акционер с 42.86% дял, а за "Тотал" останаха 57.14%.4.

Реално проучванията в "Хан Аспарух" изглеждат в най-напреднала фаза, след като през есента на 2018 г. бе извършен трети сондаж, от който се очаква да даде по-ясна картина за наличието на енергийни суровини в този терен. През есента 2016 г. "Тотал" обяви открит нефт, но анализите продължават и все още няма официална информация за количества, които да позволяват търговска експлоатация на находището.

Месеци преди това премиерът Бойко Борисов обяви, че ако бъдат открити находища на нефт и газ в дълбоките води на Черно море, 5-6 милиарда долара ще останат в страната и ще бъдат разпределени и за социални дейности.

Засега обаче тези планове остават миражи, още повече, че инвестиционните намерения за проучване за нефт и газ на сушата удрят на камък. Планът на американската "Шеврон" да проучва за шистов газ в община Нови пазар пропадна, след като правителството на Борисов през януари 2012 г. наложи безсрочна забрана върху използването на фракинга.

През 2017 г. хората в община Генерал Тошево пък одобриха на референдум забрана за проучванията за нефт и газ, въглища и други ресурси. Това провали проекта на "Русгеоком БГ", чийто индиректен собственик са собственикът на "Овергаз инк" Сашо Дончев и семейството му, за изследване на находището "Спасово". То е част от открити в блок "Добрич" залежи на природен газ, които според предварителни данни са 1 млрд. кубични метра. По казуса още се водят съдебни спорове.

"Овергаз" от години проучва за нефт и газ и блок "Провадия" в Североизточна България консорциум с "Болкан експлорърс (България) лимитид" и "Джей Кей Екс България лимитид", както и "Тракия" в южната част на страната. Все още обаче за добив не е съобщавано.

Реално в момента под 1 процент от потреблението се покрива от собствен добив от малки находища – предимно от черноморското "Галата", експлоатирано от "Дайрект петролеум".

mediapool.bg