Кламер БГ - Бизнес новини: НЕК още нямала окончателен финансов отчет за 2013 г.

НЕК още нямала окончателен финансов отчет за 2013 г.

Бизнес

|
Вт, 20 Май 2014г. 16:35ч.
НЕК още нямала окончателен финансов отчет за 2013 г.

Финансовият отчет на "Националната електрическа компания" (НЕК) за 2013 г. все още не бил окончателен, съответно не е заверен от одитори и затова не се обявяват неговите резултати, обясниха във вторник от държавното дружество по повод обвиненията от страна на ГЕРБ, че данните се укриват умишлено, тъй като компанията на практика е във фалит.

Влошаването на финансовото състояние на НЕК е сред мотивите на опозиционната партия за искане на вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски за провал в енергийната политика заедно със скандалите покрай "Южен поток", лицензите на електроразпределителните предприятия и цената на тока. ГЕРБ твърди, че дефицитите в НЕК растат главоломно заради регулаторната политика и управляващите умишлено крият това.

От съобщението на НЕК става ясно още, че преди август обществеността не бива да очаква някаква информация относно финансовото състояние на НЕК през миналата година, тъй като според Закона за счетоводството

компанията е длъжна да даде за публикуване в Търговския регистър на годишния финансов отчет до 31 юли.

Шефката на НЕК Екатерина Истаткова не пропуска възможността да отбележи, както това редовно прави министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, че НЕК е заварена с много тежко състояние. "Новото ръководство на компанията полага всички усилия да стабилизира финансовото й състояние, спазвайки законите в страната и осъзнавайки важното място и роля на НЕК за стабилността на енергетиката в страната“, посочва Истаткова.

От дружеството допълват, че "след изпълнение на всички изисквания на законодателството в България, исканата информация ще бъде предоставена на народните представители". Тоест това се очертава да стане по време на парламентарната лятна ваканция.

mediapool.bg