Кламер БГ - Бизнес новини: НЕК е стабилизирана, но задълженията й не намаляват

НЕК е стабилизирана, но задълженията й не намаляват

Бизнес

|
Четв, 17 Апр 2014г. 19:02ч.
НЕК е стабилизирана, но задълженията й не намаляват

Националната електрическа компания (НЕК) е стабилизирана, но въпреки предприетите мерки от правителството задълженията й не са намалели и остават 2.7 млрд. лв. Това стана ясно от изявление на министъра на енергетиката и икономиката Драгомир Стойнев в отговор на предприетата акция на депутати от ГЕРБ в понеделник.

Водени от бившия икономически министър Делян Добрев те отидоха в Министерството на икономиката и енергетиката, за да получат справка за задълженията на държавното дружество към края на 2013 г. и към края на март 2014 г. Целта им беше да се види какво е състоянието на НЕК при управлението на правителството на Пламен Орешарски.

Задълженията на НЕК общо възлизат на над 2.7 млрд. лв. към момента, каза енергийният министър. Това означава, че въпреки предприетите мерки на правителството дълговете на НЕК остават без промяна спрямо юни 2013 г., когато дойде на власт кабинетът на Пламен Орешарски.

Към края на 2011 г. задълженията на НЕК са били 2.23 млрд. лв., а към края на 2012 г. 2.55 млрд. лв., а през юни 2013 г. - 2.7 млрд. лв., каза Стойнев.

Бизнес програмата на НЕК за 2012-2014 г., приета по времето на ГЕРБ и одобрена от Българския енергиен холдинг (БЕХ), чиято цел беше оздравяване на дружеството, щеше да доведе до загуби от 500 млн. лева за 2013 г. и от 700 млн. лева за 2014 г., а не до подобряването на състоянието на дружеството, каза Стойнев, като повтори този аргумент около пет пъти по време на пресконференцията.

Според него разработеният бизнес план от предишните управляващи показвал влошаващо се финансово състояние на НЕК и нейната ликвидност вследствие на финансовия риск, наложен чрез регулаторните и ценови условия, при които компанията е осъществявала дейността си.

Стойнев не каза и дума за предложения план от Световната банка за оздравяване на сектора, изготвен по време на служебния кабинет, и защо той не се изпълнява. Вместо това обясни, че благодарение на мерките, които са предприели, НЕК е стабилизирана финансово и няма да фалира.

ГЕРБ виновни за дебалансирането на енергийния сектор

Вместо да даде исканите данни за настоящото състояние на НЕК Драгомир Стойнев надълго и нашироко представи резултати от проверката на инспектората към Министерския съвет за периода от 1 януари 2011 г. до 30 юни 2013 г.

По думите му непризнаването от страна на ДКЕВР на необходими присъщи разходи на дружеството е довело до натрупването на допълнителни финансови задължения на НЕК и до влошаване още повече на икономическото й състояние. Така не са били направени необходимите инвестиционни и ремонтни дейности, каза Стойнев.

Като друга негативна практика в управлението на НЕК Стойнев посочи липсата на утвърден план-график за провеждане на обществените поръчки за периода 2011-2013 г., както и липсата на вътрешни правила за провеждане на търгове и продажба на материални активи на компанията.

Според резултатите от извършената проверка разработената методика за компенсиране на разходите на обществения доставчик и крайните снабдители не представлява механизъм за компенсиране, което води до натрупване на допълнителни загуби за НЕК.

Министър Стойнев посочи и масовото присъединяване на ВЕИ-та към енергийната система през 2012 г., които се равняват на един ядрен блок, като част от водената некомпетентна политика на ГЕРБ, водеща НЕК към ликвидна криза, граничеща с несъстоятелност.

"В 19 случая през периода 2011-2013 г. съветът на директорите на НЕК е взел решения за подписване на предварителни и окончателни договори за присъединяване на мощности от ВЕИ, които така и не са подписани. В този случай дружеството не изпълнява нормативно определените срокове и е възможно тези производители на ток да се пренасочат и присъединят през ЕРП, разделяйки формално инсталираните мощности до 5 мегавата", каза Стойнев.

По думите му новоизградените източници на електрическа енергия от ВЕИ остават под напрежение след провеждане на 72-часови проби, въпреки дадените предписания. НЕК е изкупувала произведената енергия от такива източници, които реално не са въведени в експлоатация, каза Стойнев.

С две думи "всеки е правил каквото си иска, всеки си е плащал както си иска, без да се интересува от енергийната система", обобщи Стойнев. Според него, ако ГЕРБ бяха останали на власт, сега "енергетиката щеше да е в състояние на пълна катастрофа".

Обещания за балансиран пазар и енергийна борса

Енергийният министър не се ангажира дали цената на тока ще расте от 1 юли, както предричат повечето енергийни експерти и дори негови съпартийци като бившият енергиен министър по време на тройната коалиция Румен Овчаров.

Стойнев обясни, че ДКЕВР е независим орган и само той може да каже каква ще бъде цената на тока. "Не е вярно, че влияем на решенията на ДКЕВР", каза енергийният министър.

От 1 юли в действие влизат балансираният пазар и българската независима енергийна борса, обеща Стойнев. По думите му с тяхна помощ ще бъде преодолян дисбалансът в системата.

ЧЕЗ ще връща пари на НЕК, останалите да последват примера й

ЧЕЗ е предложило конкретна схема за изплащане на задълженията си към НЕК, съобщи изпълнителният директор на държавната компания Екатерина Истаткова без да посочи каква.

Претенциите на НЕК към трите ЕРП-та общо възлизат на 347 млн. лв.

Енергийният министър призова EVN и "Енерго Про" да последват примера на ЧЕЗ и също да се издължат. Ние не искаме нищо повече от това да уважават и спазват българските закони, каза Стойнев. Той отказа коментар дали ДКЕВР ще отнеме лицензиите на трите дружества, защото комисията била независим орган.

mediapool.bg