Кламер БГ - Бизнес новини: НАП плаши по телефона 15 500 души със запориране на заплатите

НАП плаши по телефона 15 500 души със запориране на заплатите

Бизнес

|
Ср, 04 Юни 2014г. 16:47ч.
НАП плаши по телефона 15 500 души със запориране на заплатите

Националната агенция по приходите провежда в момента мащабна телефонна кампания с цел да се "поощрят" гражданите да си платят данъците в рамките на месец, научи Mediapool в сряда. Предупреждението на служителите е, че ако до 2 седмици след обаждането данъците не са изчистени, ще се изпраща покана за доброволно плащане, а след още 2 седмици ще се запорират и сметките, по които се превежда работата заплата.

Това означава, че кампанията по масови запори ще започне от средата на юни и ще продължи до края на месеца.

Пред Mediapool от пресцентъра на НАП потвърдиха информацията. За последните няколко седмици от новия колцентър на приходната агенция са прозвънели на всичките 15 500 души, които не са си платили данъчните задължения. Общият им дълг е 5.5 милиона лева или 354 лева средно на длъжник.

Крайният срок за подаване на данъчните декларации и плащането на данъците бе 30 април. След тази дата по неплатените задължения започва да тече лихва от 12 процента.

В същото време Данъчно-осигурителният процесуален кодек (ДОПК) дава възможност на НАП да запорира сметки на длъжници почти веднага след изтичането на този срок. Те първо трябва да бъдат поканени за доброволно плащане и до 2 седмици след това може да се запорира заплатата на длъжника.

Подобна мащабна кампания по "призоваване" на хората да си платят данъците се случва за първи път. Говорителят на НАП Росен Бъчваров обясни, че и в предишни години са звънели по телефоните, но сега агенцията има напълно функционален колцентър, което прави възможно прозвъняването на множество длъжници. "Сега можем да сме по-оперативни", обясни той.

При прозвъняването по телефона операторът обяснява на длъжника, че възможно най-скоро трябва да си плати задължението, както и че това е за негово добро, защото не му се трупат лихви. Първи ще бъдат запорирани заплатите на хора с данъчни задължения над 3000 лева, а след това и на тези, които дължат по-малко. Операторът обяснява учтиво, че на всеки длъжник се води досие. Гражданинът, който не си е платил данъците, се призовава да посочи срок, в който би могъл да извърши плащането. Иначе следва запор.

Активността на данъчните може да се обясни с острите критики на опозицията за слабата събираемост на приходите в бюджета, което правителството не признава. Въпреки хвалбите към НАП от страна на властите, финансовият министър Петър Чобанов в сряда призна, че ще поиска двете приходни агенции - НАТ и митниците - да подобрят още своята работа. В резултат на "затягането" на събираемостта първа мишена се оказаха гражданите, които имат малки данъчни задължения върху доходите в сравнение с фирмите.

Целият проблем възникна, след като в последните три месеца на миналата година не бе удържан авансово данъкът върху доходите от граждански и авторски договори и гражданите освен да ги декларират в началото на тази година бяха длъжни и да платят неудържания данък. Така се образува тази изкуствена задлъжнялост, накарала служителите на НАП да звънят и настойчиво да подканват по-бързо плащане и да заплашват с налагане на запори върху сметките.

mediapool.bg