Кламер БГ - Бизнес новини: НАП допуснала легално спестяване на данък от голяма петролна компания

НАП допуснала легално спестяване на данък от голяма петролна компания

Бизнес

|
Четв, 13 Фев 2020г. 18:40ч.
НАП допуснала легално спестяване на данък от голяма петролна компания

Засилване на данъчния контрол върху големите петролни фирми обеща финансовият министър Владислав Горанов пред депутатите от бюджетната комисия в парламента.

Повод за изказването му бе въпрос на депутата от БСП Румен Гечев как Министерството на финансите контролира голяма петролна фирма, която "15 години работи на загуба" и "крие данъци".

"Ако бях на ваше място, щях да забраня на хора, неплащащи данъци, да идват на държавни срещи, да седят до министъра на финансите и да съветват държавата. Това е липса на всякакво чувство за срам", каза Гечев.

По думите му въпросната компания, чието име не бе назовано, отчита загуба 15 години чрез счетоводни процедури.

"Никой не сменя ръководството на тази фирма 15 години. Кой ще държи 15 години ръководство, което изкарва бизнеса на загуба", добави Гечев.

Владислав Горанов отговори, че действително Националната агенция за приходите (НАП) на два пъти – през 2008 г. и през 2013 г., е признала за данъчни цели огромни загуби на един от операторите в сектора, поради което той не е отчел печалба, върху която се дължи данък.

"Държим под око сектора и някои от големите производители на горива. Няма да оставим с лека ръка този въпрос", каза Горанов и посочи, че НАП гради капацитет по темата за трансферното ценообразуване, така че да не се допуска изнасянето на печалби извън страната. Помощ на данъчните по този въпрос щяла да окаже и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

mediapool.bg