Кламер БГ - Бизнес новини: НАП: В повечето случаи диференциран ДДС не означава по-ниски цени

НАП: В повечето случаи диференциран ДДС не означава по-ниски цени

Бизнес

|
Вт, 30 Юни 2020г. 10:14ч.
НАП: В повечето случаи диференциран ДДС не означава по-ниски цени

Намаляването на ДДС до 9% за година и половина при ресторантьорството, книгоиздаването и бебешките храни и консумативи е възможно да не бъде усетено от потребителите като по-ниски цени, като за сметка на това повече пари ще останат в джоба на търговците, коментира говорителят на НАП Росен Бъчваров.

“ДДС се прилага от повече от 50 г. в ЕС и на много места, където е въведена такава диференцирана ставка, този мач най-общо казано е игран и в преобладаващата част от случаите крайният резултат, за съжаление, не е намаляване на крайната потребителска цена, а оставане на определен буфер, марж за търговеца, което в специфичния контекст в България се счита за антикризисна мярка“, обясни той пред бТВ.

По думите му именно заради обвързването на 9-те процента с ресторантьорската услуга на мястото на търговеца с пряко и непосредствено предлагане на храна и напитки една пица може в заведение да е с ниско ДДС, а при доставка – със стандартни 20%.

Бъчваров каза, че "касовите апарати са последният проблем“ и могат да се препрограмират даже дистанционно.

“Нека да приемем, че НАП ще прилага разумно контролния си механизъм, предполагам, че данъчните органи също могат да си поръчат пица дистанционно“, отбеляза говорителят на приходната агенция.

На въпрос дали не се дават стимули на бизнеси, които най-често са хващани в нарушения, той посочи, че “рисковете по отношение на ресторантите и нощните заведения са относително по-големи, отколкото в останалите браншове, но не ме карайте да правя политически изказвания“.

Преди дни стана ясно, че след близо 30 г. в системата на данъчните, напуска директорът на дирекция “Контрол“ Васил Панов. Той е представлявал НАП и в Държавната комисия по хазарта (ДКХ).

“Мотивите му са лични, това е негово лично желание“, обясни Росен Бъчваров.

На въпрос дали Панов е допуснал по-ниското облагане за хазартни фирми на Васил Божков говорителят на приходната агенция каза, че ДКХ е колективен орган с представители на ред други ключови ведомства.

“Хазартът беше облаган до 2014 г. с данъци. След 2014 г. те бяха заменени с такси и излязоха от полето на НАП“, каза Бъчваров.

Той коментира и одита на Сметната палата, според който в дирекции на НАП ревизиите не са възлагани автоматично.

По думите му това е така единствено в “Големи данъкоплатци“, където са събрани 1000 фирми, осигуряващи 30 на сто от приходите.

“В останалите структури има, например, 300 000 фирми и, когато трябва да се изберат 3000 за ревизия, има селекция. В "Големи данъкоплатци“ се проверяват всички през определен период от време“, поясни говорителят на Националната агенция за приходите.

mediapool.bg