Кламер БГ - Бизнес новини: Мъск замрази сделката с Twitter заради фалшиви профили

Мъск замрази сделката с Twitter заради фалшиви профили

Бизнес

|
Пет, 13 Май 2022г. 15:18ч.
Мъск замрази сделката с Twitter заради фалшиви профили

Мъск замрази сделката с Twitter заради фалшиви профили

Илон Мъск обяви рано в петък сутринта, че

временно замразява сделката си по закупуването на социалната мрежа Twitter след доклад за фалшиви профили в платформата. Затова се разбра от туит на Мъск в самата социална мрежа.

Все още не е ясно, въз основа на туита на Мъск, дали някакви официални стъпки вече са предприети за спиране на придобиването, което бе договорено в края на април с цена 44 милиарда долара. Стойността на Twitter, изчислена въз основа на цената на акциите му, спадна през последните седмици на фона на общ спад в технологичните акции.

Twitter се оценява на около 35 милиарда долара в петък сутринта, посочи NBC News. Веднага след туита на Мъск, с който обяви временното замразява сделката, цената на акциите на Twitter падна повече от 18%.

Мъск не отговори веднага на въпрос в Twitter дали са предприети стъпки за спиране на сделката.

Самият туит на Мъск включва линк към статия на "Ройтерс" от 2 май, в която са описани документи на компанията, които казват, че фалшиви или спам акаунти представляват само около 5 процента от общата й потребителска база. Мъск явно се съмнява в тази информация и чака проверка да посочи дали те действително са под 5%.

В момента Twitter има около 229 милиона потребители.

Преди броени часове стана ясно, че Twitter уволни двама от топ мениджърите си.

В поредица от туитове в четвъртък eдин от генералните мениджъри на Twitter, Кайвон Бейкпур, разказа подробно как е увлонен. От думите му става ясно, че главният изпълнителен директор Параг Агравал го е помолил да напусна, след като му съобщил, че иска екипа на компанията да поеме в друга посока.

Брус Фалк, директор по продукти и приходи на Twitter, също е уволнен, според изтрит след това туит. В биографията му в Twitter вече пише “Безработен”.

"Посвещавам този туит на тези инженери и благодаря на всички ви за възможността да работя заедно с вас. Беше фантастично. Има още много неща за правене, така че се върнете на работа, нямам търпение да видя какво ще изградите", посочи Фалк с туит.

Twitter потвърди и за двете напускания и каза, че компанията временно спира повечето наемане с изключение на критични за бизнеса кандидатури.

Тази седмица Мъск каза пред Financial Times, че ще възстанови акаунта в Twitter на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, като каза, че смята, че забраната, наложена срещу него, е "морално погрешна“.

mediapool.bg