Кламер БГ - Бизнес новини: Москва отмени газовата отстъпка за Киев, Европа се запасява

Москва отмени газовата отстъпка за Киев, Европа се запасява

Бизнес

|
Вт, 04 Март 2014г. 13:23ч.
Москва отмени газовата отстъпка за Киев, Европа се запасява

Европейският съюз ще помогне на Украйна да уреди газовия си дълг към Русия от 2 млрд. долара за извършени вече доставки, което ще позволи на Киев да запази и отстъпката в цената, действаща само при навременно изплащане на получените количества синьо гориво. Подобна оферта Киев получи и от Москва, след като руският президент Дмитрий Медведев нареди на финансовото министерство да проучи възможността да предостави на Украйна кредит от 2 млрд. долара, с които да си уреди дълга към "Газпром".

Украинската "Нафтогаз" дължи на "Газпром" 1.529 млрд. долара за доставена суровина, по данни на президента на руската газова компания Алекесй Милер, цитиран от РИА Новости. Дадената в края на миналата година отстъпка в цената на газа за Украйна до нива от 268.5 долара за 1000 куб. м важи само при редовно плащане на доставките.

"Плащането на сметките за газ, които Украйна не е изчистила, заемат централно място в програмата на Европейската комисия за подпомагане, заяви във вторник еврокомисарят по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер в края на среща на европейските министри на енергетиката. Решението за помощта идва, след като по-рано през деня "Газпром" обяви, че от април отменя отстъпката си в цената на природния газ за Украйна, заради невъзможност на страната да плати февруарските доставки.

"Нафтогаз" дължи близо 2 млрд. долара на "Газпром" и ние ще помогнем тази сметка да бъде уредена", допълни Йотингер. "Помощта на Комисията ще бъде допълнена от помощи, отпуснати от някои държави", обясни еврокомисарят за енергетиката, подчертавайки, че помощта от 1 милиард долара, обявена днес по-рано от САЩ, ще послужи също за уреждане на този дълг.

Очаква се решението за финансовата помощ на ЕК за газовия дълг на Украйна да бъде взето в сряда. Тогава ще бъдат представи основните насоки на плана си за подпомагане на Украйна, по който Брюксел работи в сътрудничество с Международния валутен фонд. Според предвижданията МВФ ще осигури по-голямата част от финансовата подкрепа за Киев.

По-рано през деня премиерът на Украйна Арсений Яценюк заяви, че Киев ще намери средства, за да се разплати с "Газпром" за получените обеми газ през февруари.

На фона на усложняващата се ситуация между Украйна и Русия заради Крим Европа увеличи с почти 10 на сто покупките на газ от "Газпром" до 476.5 млн. куб. м в денонощие, независимо от топлото време, предаде "Интерфакс". При това газохранилищата в Европа са запълнени наполовина, което е висок показател, посочи анализаторът от "Сбербанк CIB" Валерий Нестеров.

Заради събитията в Украйна европейците се опасяват от проблеми с доставките на руски газ и затова увеличават запасите възможно най-много, тъй като задоволяват половината от нуждите си с транзитирано през Украйна гориво. "А кранчето може да спре всечи момент, в Украйна има достатъчно радикали, които са готови на тази мярка в отговор на кримските събития", смята и директорът на компанията "Ийст Юръпиън Газ Анализис" Михаил Карчьомкин.

Европейските потребители вдигат запасите не само чрез внос от Русия, но и чрез сделки на спотовите пазари, пише руското издание "Ведомости". В Резултат на това на британската борса при откриване на търговията цената на природния газ се е увеличила с 8 процента до 363 долара за 1000 куб. м, след което ръстът е намалял до 6 на сто, посочва Блумбърг.

"Ако "Газпром" върне за Украйна старата цена на газа от 400 долара, тя ще престане да купува руската суровина и транзитът все едно ще се окаже заплашен", коментира Карчьомкин.

В хода на газовата война през януари 2009 г. заради невъзможност да купува руския газ Украйна вземаше от количествата за транзит към Европа. Киев обаче преди два дни обяви, че ще гарантира безпроблемни доставки на руския газ в Европа.

Според Карчьомкин дори и при минаване на съкратен режим на доставки на синьо гориво за Европа, потребителите там могат да изкарал пролетта, лятото и есента ако се натовари с пълна мощност газопровода "Северен поток", чийто капацитет е 55 млрд. куб. м годишно, както и тръбата "Ямал-Европа" през Беларус, чиято мощност е 32 млрд. куб. м. годишно.

mediapool.bg