Кламер БГ - Бизнес новини: Монополът на "Газпром" за съхранение на газ в Русия ще бъде ограничен

Монополът на "Газпром" за съхранение на газ в Русия ще бъде ограничен

Бизнес

|
Пет, 11 Апр 2014г. 15:46ч.
Монополът на "Газпром" за съхранение на газ в Русия ще бъде ограничен

Руската Федерална антимонополна служба (ФАС) смята да разреши на независими производители на газ да строят собствени газохранилища, пише руското издание РусЕнерджи в петък.

В момента такова право има само "Газпром". Според зам.-шефа на ФАС Анатолий Голомолзин, не е целесъобразно да има държавно регулирани цени за съхранение на газа в хранилищата на "Газпром", но не е редно и да се остави корпорацията безконтролно да си определя тарифи на услугите. Алтернативата е демонополизацията на този

пазар.

"Трябва да се разреши на добиващите газ компании, които не влизат в структурата на "Газпром", също да сторят свои подземни газохранилища", посочва Голомолзин.

"Само че това няма да стане бързо и идеята е да се промени генералнат асхема за развитие на газовия отрасъл и да се утвърдят правила за недискриминационен достъп до газотранспортната система на "Газпром" за независими производители. Нужни са и правила за използването на газа от новите хранилища и условията за включването му в мрежата", допълва той.

По думите му ФАС поддържа даването на право на независимите газопроизводители за участие в експорта на тръбопроводния газ но само през договорите на "Газпром" и въпросът за цената на ползвания газ трябва да се договоря с всяко отделно предприятие.

Исканията на частните фирми към правителството бяха да се установят общи правила за достъп до газохранилищата на "Газпром" и да се въведат регулирани цени за съхранението на суровината в тях.

Според източник на изданието "Известия" от Федералната служба по тарифите цената на "Газпром" за ползване на нейно газохранилище от дъщерните й дружества е с 30-35 на сто по-ниска от тарифите за независимите производители и е около 44.5 рубли за 1000 куб. м месечно.

mediapool.bg