Кламер БГ - Бизнес новини: Модернизацията на жп линията Волуяк-Драгоман все пак тръгва със 166 млн. лв.

Модернизацията на жп линията Волуяк-Драгоман все пак тръгва със 166 млн. лв.

Бизнес

|
Пет, 13 Май 2022г. 20:50ч.
Модернизацията на жп линията Волуяк-Драгоман все пак тръгва със 166 млн. лв.

Модернизацията на жп линията Волуяк-Драгоман все пак тръгва със 166 млн. лв.

Модернизацията на жп участъка Волуяк-Драгоман все пак ще започне да се изгражда с цел д априключи до 2023 г., а не както се очертаваше това да остане за 2027 г. Това става възможно с отпускането на 166.2 млн. лв., които ще бъдат предоставени от "Оперативната програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" за изминалия вече период 2014-2020 г.

Договорът за отпускането на това финансиране е бил подписан в петък от Министерството на транспорта и съобщенията и Националната компания "Железопътна инфраструктура", съобщиха от ведомството на Николай Събев. Парите са за проекта "Модернизация на жп линия София - Драгоман - сръбска граница, жп участък Волуяк – Драгоман – фаза 1".

Решение на Министерски съвет от началото на тази седмица дава зелена светлина на управляващия орган на оперативната програма да сключи договора преди самият проект да бъде одобрен от Европейската комисия, което се очаква да стане до средата на годината.

Целта е избраните изпълнители на двата лота – Волуяк-Петърч и Петърч-Драгоман, да стартират своевременно строителството, което трябва да приключи до края на 2023 г.

Планираните дейности включват модернизация и частично удвояване на железопътната линия в 34-километровия участък от Волуяк до Драгоман.

Втората фаза на проекта, която предвижда изграждане на системи за сигнализация и телекомуникации и ERTMS, е включена в Програма "Транспортна свързаност" 2021 – 2027. След края на двете фази, трасето ще позволява скорост от 160 км/ч за пътнически влакове и 120 км/ч за товарните, посочват от транспортното ведомство.

mediapool.bg