Кламер БГ - Бизнес новини: Мобилно приложение ще позволи скоро да разпознаваме фалшиви баркодове

Мобилно приложение ще позволи скоро да разпознаваме фалшиви баркодове

Бизнес

|
Ср, 15 Ян 2014г. 15:52ч.
Мобилно приложение ще позволи скоро да разпознаваме фалшиви баркодове

Предстои пускането на мобилно приложение, което ще позволи на клиентите сами да "разчитат" информацията, кодирана в баркодовете на стоките. Това съобщи пред БНР в сряда председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов.

По думите му, някои български фирми използват баркод, без да имат право на това, а има и производители, които си правят фалшиви баркодове и не могат да бъдат хванати.

Симеонов подчерта, че този въпрос е важен, тъй като баркодът е средство за идентифициране на продуктите.

"Фалшив баркод не само се измисля, някои си правят чертички. Има много програми, които могат да генерират баркодове, това е лесно софтуерно да се постигне", каза Симеонов и поясни, че баркодовете се използват не само на опаковките на стоките, а и в логистиката, за да се проследи движението на даден артикул, както и за да се идентифицира производителят не само в собствената си страна. За да е валиден един баркод, той трябва да отговаря на стандартите на асоциацията GS1 International, която се занимава с това.

Цветан Симеонов призова Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите да вземат мерки, така че на пазара да останат само законните баркодове.

mediapool.bg