Кламер БГ - Бизнес новини: Митниците вече имат заместник-директор за конрабандата

Митниците вече имат заместник-директор за конрабандата

Бизнес

|
Четв, 09 Ян 2014г. 13:13ч.
Митниците вече имат заместник-директор за конрабандата

Напусналият по времето на тройната коалиция агенция "Митници" Румен Данев е назначен за заместник-директор на ведомството от финансовия министър Петър Чобанов. Данев ще отговаря за митническото разузнаване и разследване и последващия контрол, съобщи Министерството на финансите.

Назначението става факт ден след като финансовото ведомство обяви намерението си за разхлабване на контрола върху акцизните стоки – цигари, алкохол и петрол.

Николай Данев заема поста на напусналия в началото на декември Николай Попов, който нямаше достъп до класифицирана информация.

Дълги години Данев беше директор на дирекция "Митническо разузнаване и разследване", но през 2008 г. изпадна в немилост, когато начело на митниците застана Христо Кулишев. Данев взе дълъг отпуск, след което в началото на 2009 г. напусна митническата администрация. От финансовото министерство не уточняват къде е работил след това, а само отбелязват, че е заемал различни юридически длъжности.

Борбата с контрабандата е един от приоритетите на митниците, защото приходите от акциз и ДДС са най-големите пера в държавния бюджет. И ако управляващите се похвалиха, че прогнозата за приходите от ДДС е почти изпълнена за 2013 г., то при акциза изоставането е сериозно, като окончателните данни ще станат ясни в края на януари. В същото време за тази година са заложени още по-високи приходи от акциз и ДДС в бюджета.

От идването на правителството на Пламен Орешарски на власт рокадите в ръководството на агенция "Митници" са непрекъснати. Първо за шеф на ведомството беше назначен Кирил Желев, който изкара на поста само два месеца и през ноември стана заместник-министър на финансите. На негово място беше назначен Павел Тонев.

В края на ноември за заместник-директор на митниците беше назначен Лъчезар Кръстев, който отговаря за акцизите, митническите режими и процедури, тарифна политика и информационните системи във ведомството.

В последния работен ден преди Коледа пък ведомството обяви конкурс за избор на нови директори на осем ключови митници в страната. Срокът за подаване на документите беше изключително кратък и изтече в началото на тази година.

Новият зам.-шеф на митниците Румен Данев е роден на 29 октомври 1958 г. в Шумен. Той е магистър по право от Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" от 1990 г.

Професионалната му кариера започва в съдебната система с назначаването му на длъжността съдия-изпълнител в Районния съд в Костинброд, след което е бил юрисконсулт в различни предприятия, е посочено в съобщението на финансовото министерство.

Професионалният му опит в агенция "Митници" започва през 1995 г., когато е назначен на експертна длъжност в Централно управление в служба "Съдебни спорове", която по-късно оглавява. От 2000 г. до 2009 г. е бил директор на дирекция "Митническо разузнаване и разследване". След напускане на митническата администрация е заемал различни юридически длъжности, се казва още в съобщението на финансовото ведомство.

mediapool.bg