Кламер БГ - Бизнес новини: Министри спряха приватизацията, областните ще продават имотите до 500 хил. лв.

Министри спряха приватизацията, областните ще продават имотите до 500 хил. лв.

Бизнес

|
Пет, 14 Фев 2014г. 20:10ч.
Министри спряха приватизацията, областните ще продават имотите до 500 хил. лв.

Планираните за тази година 308 млн. лв. в бюджета приходи от приватизация са под въпрос, след като с разпореждане на ресорните министри е спряна продажбата на държавни дружества като АДИС и "Аудиовидео Орфей", а въобще не са стартирали планираните сделки за "Международен панаир-Пловдив" и "Параходство Български морски флот".

В момента тече процедура единствено за продажбата на държания дял на Българската фондова борса и на Централния депозитар, която бе спряна от бившия финансов министър, но размразена от новия кабинет. Все още обаче не е избран оценител на активите.

Вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева държи на продажбата на държавни предприятия, докато ресорните министри след нея я спират, описват ситуацията от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК).

Нещо повече, по искане на областните управители в парламента са внесени поправки в Закона за държавната собственост, с които да си върнат правото да продават държавни имоти до 500 000 лв. Аргументът им за възстановяване на старото положение е, че сега има дълги процедури по прехвърляне на собствеността на областните имоти, оценката и провеждане на тръжна процедура за продажбата, което отказвало инвеститорите.

В момента областните управители имат право да продават имоти с оценка до 10 000 лв. Тази промяна в закона беше направена по времето на ГЕРБ заради редица скандални продажби на имоти по Черноморието, сред които имаше случаи дори на продажба на държавната граница на страната.

Разглеждането на законопроекта, внесен от депутати от БСП, в момента е замразено заради спора между АПСК и областните управители. Ако бъде отнето това правомощие на АПСК, комбинирано със спряната приватизация, на практика ще се обезсмисли съществуването на агенцията.

Министерството на икономиката и енергетиката засега няма намерение да закрива АПСК. В момента върви преструктуриране на ведомството като се съкращава 38% от персонала от 100 души и предстои преместването на АПСК от сградата на ул."Аксаков" в тази на "Врабча", където е централата на НДСВ.

Нито една мажоритарна продажба на държавен дял през 2013 г.

През изминалата година АПСК не успя да продаде нито едно държавно дружество, след като новото правителството на Пламен Орешарски се отказа от продажбата на АДИС, "ВМЗ Сопот" и "БДЖ- Товарни превози".

Така приходите от приватизация възлизат на 3.74 млн. лв. за 2013 г. при план от 200 млн. лв.

Най-голямата сделка е продажбата на 7.58% от капитала на "Частно АД Зографски" за над 1.93 млн. лв. Още 1 млн. лв. са постъпили от приватизацията на 0.294% от капитала на "Химимпорт" и 343 339 лева от изкупуването на 122 359 акции на държавата в БТК. Останалите 413 хил. лв. са от продажба на държавни имоти. Това се казва в отговор на АПСК на запитване на Mediapool.

Над половината от приходите са глоба от неразрушеното ИПК-Родина

Най-големият приход на АПСК през миналата година е платената неустойка по изпълнението на договора за продажба на "ИПК Родина". Дружеството купувач, зад което стои Ирена Кръстева, плати 9.6 млн. лв. санкция заради това, че не са спазили изискването за събаряне на сградата, а са сторили това само на 52%, според представените документи.

Общо приходите на АПСК за 2013 г. по линия на следприватизационния контрол възлизат на малко над 14 млн. лв.

Близо 1/3 от приходите са отишли за издръжка

Така заради непоследователната държавна политика през изминалата година относно продажбата на държавни дружества издръжката на агенцията е изяла близо една пета от постъпленията.

За заплати на 100-те души персонал са отишли общо над 2.77 млн. лв. От тях 7-членният надзорен съвет, който е съставен на квотен политически принцип, е взел 275 202 лв., което е средно по над 3200 лв. на месец.

Отделно са похарчени още 659 493 лв. за консултанти за изготвянето на правни анализи, финансови и информационни меморандуми.

Амбициозна приватизационна програма за 2014 г.

Въпреки че на практика правителството се е отказало да продава, с изключение на финансовия министър, това не пречи да залага на още по-амбициозна приватизационна програма за тази година с приходите от 308 млн. лв.

Най-много се очаква да дойдат от продажбата на 100% от капитала на "Агенция дипломатически имоти в страната" (АДИС), за която обаче има две писма на министъра на външните работи Кристиян Вигенин до АПСК да не се продава.

По същия начин с писмо от декември културният министър Петър Стоянович е спрял продажбата на "Аудиовидео Орфей".

Въпреки че са обявени като приоритетни за продажба "Международен панаир-Пловдив" (49.63%) , "Параходство Български морски флот" (30%) и "Овча купел" (100%), което е собственик на редица имоти в страната, процедурите за тях изобщо не са започнали и не се знае дали ще се случат.

В плана за продажба е и почивната база на Министерски съвет в курорта "Св. св. Константин и Елена". Почивната станция на правителството край Варна се простира на площ от 16 дка с девет сгради с различно предназначение - хотел, медицински център, фитнес и парк и е изключително атрактивна, но засега не е обявена никаква процедура.

Във втората група планирани за продажба през тази година дружества попадат "Военно издателство", Национална агенция "Музика", "Свободна зона - Пловдив", "НИТИ" и "Сортови-семена-Елит".

Като цяло се предвижда реализацията на 37 приватизационни сделки през 2014 г. на предприятия с повече от 50% държавно участие в капитала и държавни имоти с данъчна оценка над 10 хил. лв. Очакваните приходи възлизат на 308.8 млн. лв., а от следприватизационен контрол на близо 18 млн. лв.

mediapool.bg