Кламер БГ - Бизнес новини: Министерството на инвестиционното проектиране вече има сайт

Министерството на инвестиционното проектиране вече има сайт

Бизнес

|
Четв, 09 Ян 2014г. 12:58ч.
Министерството на инвестиционното проектиране вече има сайт

Осем месеца, след като беше създадено, новото Министерство на информационното проектиране вече има сайт в интернет.

Ведомството на министър Иван Данов заработи реално в края на 2013 г. Тогава бяха издадени първите разрешения за строеж на шест водни проекта, финансирани със средства от оперативна програма "Околна среда", чиито пари временно бяха спрени от Еврокомисията заради проблеми с обществените поръчки.

Инвестиционните проекти, които получиха зелена светлина, са на общините Несебър, Варна, Стамболийски, Кърджали, Казанлък и Бяла, Варненско.

Инвестиционното министерство предприе и масирани проверки през декември в хипермаркети и магазини на големите вериги след инцидента с рухналия покрив на мол в латвийската столица Рига, при който загинаха 54 души. Проверката установи редица нарушения като незаконни преустройства, пристроявания и неспазване на мерките за пожарна безопасност.

За пет месеца пък в ДНСК бяха внесени около 30 000 сигнала свързани с незаконно строителство.

За тази година една от основните задачи на ведомството е подпомагане на процеса по изготвянето на общите устройствени планове на общините. За тази цел от държавния бюджет са отпуснати 15 млн. лв. Към момента едва една трета от 264 общини имат този документ, който е основен и става задължителен от 2016 г., за да се получи разрешение за строеж.

mediapool.bg