Кламер БГ - Бизнес новини: Министерски проекти изяждат и парите за общини в инвестиционния фонд

Министерски проекти изяждат и парите за общини в инвестиционния фонд

Бизнес

|
Пет, 10 Ян 2014г. 20:26ч.
Министерски проекти изяждат и парите за общини в инвестиционния фонд

Министерските проекти за финансиране от новата бюджетна инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите" почти изчерпват ресурса й от 500 млн. лв. Заявените проекти само от четири ведомства надхвърлят 410 млн. лв., показа допитване на Mediapool.

В петък Министерството на финансите публикува условията за кандидатстване. Очакванията са списъкът с първите одобрени проекти да е факт още в края на януари, по думите на финансовия министър Петър Чобанов.

Най-вероятно това ще са проектите на държавните ведомства. Съгласно правилата кабинетът трябва да одобри два отделни списъка за финансиране – един с общински и един с министерски проекти.

Липсата на таван за финансирането обаче дава възможност на ведомствата да представят проекти на значителна стойност, като най-големият от тях е на агенция "Пътна инфраструктура" за 240 млн. лв., който ако бъде одобрен, ще изчерпи наполовина ресурса на фонда.

Почти всички ведомства имат намерение да подадат по два основни проекта. С най-голяма стойност са тези на Министерството на регионалното развитие – 275 млн. лв., следвани от транспорта и правосъдието – по 60 млн. лв., и на околната среда – 21.2 млн. лв.

На практика с отпускането на средства от новия инвестиционен фонд министрите се надяват да покрият дефицитите по бюджетите си за капиталови разходи.

Дупки на третокласни пътища поглъщат 240 млн. лв.

Агенция "Пътна инфраструктура" кандидатства с програма за ремонт на второкласната и третокласната пътна мрежа за 240 млн. лв., каза Стефан Чайков, председател на управителния съвет на АПИ пред Mediapool. Той се надява, ако не бъде одобрена цялата сума, да получат поне 100 млн. лв. за тази година, а останалите през следващата. Правилата дават възможност за разделянето изпълнението на един проект на две фази.

Втората програма на Министерството на регионалното развитие е за решаване на проблемите с водоснабдяването в малките населени места, които са на режим на водата. Тя е за 35 млн. лв., по думите на министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева.

Пари за пристанище и жп линия

Министерството на транспорта също кандидатства с два проекта, като единият е разделен на две фази, каза министърът на транспорта Данаил Папазов пред Mediapool.

Големият проект, чието строителство е за 105 млн. лв. е изграждането на интермодален терминал във Варна и прместването на пристанище Варна-Изток от сегашното му място, заедно с нова пътническа и товарна жп гара.

"Ще кандидатстваме за финансиране на първата фаза на този проект, който включва проектиране и започване на изграждане на кейова стена с прогнозна стойност около 15 млн. лв.", каза Данаил Папазов, който управляваше Варненското пристанище, преди да стане министър.

Другият проект на транспортното министерство е за дофинансиране на жп линията Септември – Пловдив с 45 млн. лв. Той се изгражда с европейски средства, но парите за него не достигнаха поради изчерпване на бюджета на програма "Транспорт" за този програмен период. Осигуряването на тези средства беше задължително условие за да одобри Европейската комисия изменението на оперативната програма, което стана факт в края на годината. Така че е на 100% сигурно, че този проект ще получи финансиране от държавния фонд.

Екопроекти за над 21 млн. лв.

Министерството на околната среда и водите също кандидатства с два проекта на обща стойност 21.2 млн. лв., казаха от ведомството в отговор на въпрос на Mediapool.

Проектите са за изпълнение на спешни действие на тематични предварителни условия на европейските структурни и инвестиционни фондове за периода 2014-2020 г. Единият от проектите в сектор "Води" е свързан с приемане на планове за управление на речните басейни. Другият е в сектор "Отпадъци" и е за предприемането на необходимите мерки за постигане на целта за повторна употреба и рециклиране в съответствие с европейските директиви до 2020 г., е посочено в отговора.

Изпълнението на предварителните условия е задължително, защото в противен случай рискуваме след 2016 г. европейските средства за страната ни в съответната област да бъдат спрени и страната ни дори да връща вече усвоените пари. Това означава, че почти сигурно и тези проекти получават финансиране.

Преустройство на военното НДК и нова Съдебна палата във Варна

Министерството на правосъдието кандидатства с три проекта. Единият е за довършване на преустройството на бившата сграда на ГУСВ за нуждите на районния съд в София, както и преустройството на военното НДК в столицата. Третият обект е започване на строителството на новата съдебна палата на Варна, казаха от правосъдното министерство в отговор на Mediapool без да уточнят сумите.

За изграждането му през 2009 г. е избран архитектурен проект, оценяван тогава на 100 млн. лв. с четиригодишен срок за изпълнение.

mediapool.bg