Кламер БГ - Бизнес новини: Министерски проекти иззеха от общинските пари в инвестиционния фонд

Министерски проекти иззеха от общинските пари в инвестиционния фонд

Бизнес

|
Ср, 05 Фев 2014г. 15:51ч.
Министерски проекти иззеха от общинските пари в инвестиционния фонд

Малките общини, спортната инфраструктура и Харманли са сред "печелившите" от публичната инвестиционна програма в размер на 500 млн. лв., които правителството разпредели в сряда. Това показва прегледът на одобрените 392 проекта за 289 млн. лв. Останалите 210 млн. лв. отидоха за изпълнението на 13 правителствени програми.

Плановете на кабинета са строителството да тръгне напролет. Обектите ще се изпълняват в през тази година и така бързо ще има видим резултат, а местното население ще усети ефекта. През септември ще се направи преглед как върви и ако се освободи ресурс в резултат на проведените обществени поръчки, ще има ново раздаване, обясни финансовият министър Петър Чобанов след правителственото заседание.

Разпределянето на 500-те млн. лв. стана експресно. Само за 11 дни екип от седем министри и председателят на Националното сдружение на общините успяха да разгледат над 1100 инвестиционни проекта за близо 2 млрд. лв. на местната власт. Средствата идват от новата инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите".

"Постигнато е покритие на цялата територия на страната, като няма пропуснати региони и ресурсът на програмата ще стигне за всички приоритетно оценени и класирани проекти на общините", каза министърът на финансите Петър Чобанов.

В духа на прокламираната политика за грижа за бедните и младите най-много пари отиват за изграждане на социална инфраструктура – 197.5 млн. лв. В тази сума са 25 млн. лв. за детски градини и училища и още 15.7 млн. лв. за висшите училища.

Най-после пари за селата

Основната част от средствата по общинските проекти ще отидат за малки населени места, в които от десетилетия не са ремонтирани улици. С парите ще се пълнят уличните дупки, ще се осигури водоснабдяване и канализация, медицински пунктове и спортни площадки.

Най-крупната инвестиция е в село Маноле, община Марица, край Пловдив. Там ще се построи ново модерно средищно училище с професионална насоченост за 5 млн. лв. В селото живеят 3000 души. В община Марица пък има действаща икономическа зона с предприятия на "Либхер" и други компании.

Село Крушари, Добричко, пък ще се сдобие с плувен басейн за 1.5 млн. лв.

Като цяло проектите на селата са малки и варират от 30 000 до 400 000 лева.

Харманли печели заради бежанците

Друга част от средствата отиват за благоустрояването на по-малките градове, до които почти не достига европейско финансиране.

Най-голям дял е определен за Харманли, където има център за бежанци. Общината е успяла да спечели пет проекта за около 7.5 млн. лв. От тях 3.2 млн. лв. ще отидат за ремонт на улици. За ремонта на детския лагер в града за харманлийските и сирийските деца са предвидени 330 хил. лв. В бежанския център пък ще се изгради спортна площадка за 155 хил. лв.

Мездра е другият от по-малките градове, който печели милиони – близо пет. От тях 4 млн. лв. са за изграждането на многофункционална спортна зала, а още 200 000 лв. ще отидат за спортни площадки в кварталите. Останалите са за ремонт на улици.

Над 1.8 млн. лв. ще отидат за довършването на спортната зала на Ботевград и изграждането на водно огледало пред нея.

За големите градове – спортни зали

Спортната инфраструктура се оказва обединяващото звено между предишни и настоящи управляващи. Така след "спортното бижу" на София такива са на път да имат и още няколко града в страната, макар и в по-скромен вариант.

За "Арена Бургас" правителството отпуска 5 млн. лв. За ремонта на зала "Конгресна" в Двореца на спорта във Варна ще отидат 4.5 млн. лв. Толкова ще получи и спортната зала "Марек" в Дупница. За многофункционална спортна зала в Плевен се дават само 2 млн. лв. Кметовете на всички тези градове са избрани с листата на ГЕРБ.

Още три големи града, управлявани от ГЕРБ, взимат милиони. Стара Загора ще прави нов парк за отдих с 4 млн. лв., а София шест нови детски градини за 6 млн. лв. Най-голямата сума от градовете, управлявани от ГЕРБ, е отпусната на Русе – 7 млн. лв. за изграждане на паркинг под търговско-развлекателен център.

От "червените" градове Враца взима 7 млн. лв. за ремонт на улиците в града, а Видин – 3.2 млн. лв. за ремонт на надлез над жп линията и училище.

Значителна финансова подкрепа получава и Кюстендил, чийто кмет се води независим, - над 7.5 млн. лв. От тях пет милиона лева са за реализацията на туристическия проект "Акрополът на Пауталия", който при управлението на ГЕРБ бе отрязан от средства по оперативна програма "Регионално развитие". Другите 2.5 млн. лв. са за доизграждането на центъра за долекуване, за който кметът Петър Паунов емитира и облигации.

По области най-много пари отиват за Смолян (18 млн. лв.), Кърджали (17 млн. лв.) и Враца (17 млн. лв.). Кметът на Смолян е от ГЕРБ, на Кърджали - от ДПС, а на Враца беше подкрепен от БСП.

Три пъти по-малко пари за републиканските пътища

От структурите на държавните ведомства най-много средства са за за агенция "Пътна инфраструктура" – 50 млн. лв. за 22 пътни отсечки. По-голямата част от тях отново са в Южна България въпреки разбитите шосета в северната част на страната. Представената програма от пътната агенция беше за 200 млн. лв., като надеждите на шефа й Стефан Чайков бяха за поне половината пари.

Орязани са парите и по програмата за борба с безводието на Министерството на регионалното развитие, което вместо исканите 35 млн. лв. взима само 20 млн. лв.

За сметка на това обаче са удовлетворени изцяло исканията на Министерството на правосъдието от 30 млн. лв. Средствата са предназначени за подобряване на условията за работа на магистратите. Не е ясно за кои сгради ще отидат. Заявените амбиции на ведомството на Зинаида Златанова бяха за довършване на рушащата се сграда на "военното НДК" в София, сградата на ГУСВ, отново в столицата, където трябва да се настани Районният съд, и започването на изграждането на Съдебната палата във Варна.

Другият голям печеливш е Министерството на младежта и спорта, което е в квотата на ДПС. За изграждане на многофункционални спортни зали са заделени 20 млн. лв. Не е посочено в кои градове и села ще се правят. От ведомствто на министър Марияна Георгиева засега също мълчат.

За МОСВ приоритетно ще се финансират проекти за управление на речните басейни и третирането на отпадъците.

Министерството на здравеопазването ще получи средства за две програми за Спешната помощ и за изграждане на Националната здравно-информационна система, всяка от която ще бъде финансирана с по 12 млн. лв.

Одобрените за финансиране програми на министерствата на практика са насочени към проекти на отделни населени места, коментира министър Чобанов.

Неспазено обещание

Преди да бъдат одобрени проектите, финансовият министър Чобанов беше обещал, че 350 млн. лв. от средствата ще са за местната власт, а останалите - за държавни проекти, което не успя да спази.

Не е направил компромис обаче максимумът за финансиране на общински проект да не надхвърля 15 млн. лв., а на държавата – 30 млн. лв., ако изключим пътната агенция.

Легенда:

Червено - взимат пари

Оранжево - взимат пари през АПИ

Източник: Министерство на финансите

Сиво - не взимат пари

mediapool.bg