Кламер БГ - Бизнес новини: Милиони левове загуба доказват "нежизнеспособността" на заводите "ТЕРЕМ"

Милиони левове загуба доказват "нежизнеспособността" на заводите "ТЕРЕМ"

Бизнес

|
Пет, 06 Юни 2014г. 16:40ч.
Милиони левове загуба доказват "нежизнеспособността" на заводите "ТЕРЕМ"

Военните заводи "ТЕРЕМ" продължават да затъват и да генерират загуби, стоейки извън центъра на общественото внимание. Министърът на отбраната Ангел Найденов в петък потвърди критичната ситуация с някои от предприятията в холдинга.

"Постоянната тенденция за влошаване на икономическото състояние на дъщерните дружества на "ТЕРЕМ" ясно показва тяхната нежизнеспособност като самостоятелни стопански субекти", заяви Найденов в отговор на парламентарен въпрос.

В холдинга влизат шест завода, който, според отчета на дружеството, публикуван на сайта на финансовото министерство, само за първите три месеца на годината е на "червено" с 1.55 млн. лева

Найденов съобщи, че "ТЕРЕМ - Хан Крум"- Търговище, който ремонтира бронетанкова техника и произвежда резервни части, и "ТЕРЕМ - Летец” ЕООД, който се занимава с ремонт на вертолети, са в критично състояние, за което говори и тяхната декапитализация.

"Без финансовата подкрепа от дружеството-майка, част от дъщерните дружества вече щяха да са изпаднали в несъстоятелност. Възниква въпросът как дружествата ще възстановят предоставените им в заем средства и какво ще стане с тях, ако дружество"ТЕРЕМ” ЕАД преустанови тяхното финансиране", каза Найденов.

С изключение на "Флотски арсенал", който се занимава с ремонта на кораби, заводите към момента са неконкурентоспособни и трудно печелят договори на свободния пазар.

Найденов съобщи обаче, че "Флотски арсенал" има осигурен обем от работа за година и половина напред - до края на 2015 година.

В петък той отговори на въпрос на бившия зам.-военен министър Валентин Радев (ГЕРБ) за кадровата политика.

Найденов заяви, че изпълнителният директор на "ТЕРЕМ" Станчо Петков е бил освободен на 19 ноември 2013 г. заради лоши резултати, а не защото е бил назначен по време на управлението на кабинета "Борисов".

За деветмесечието на 2013 години загубата е била в размер на 7 млн. и 200 хил. лева. От 2009 г. до деветмесечието на 2013 г. дружествата са се декапитализирали с 24 млн. и 444 хил. лева, като само за деветмесечието собственият им капитал е намалял с 9 млн. и 522 хил. лева.

Отчетите на дъщерните дружества показвали също, че натрупаните им задължения към "ТЕРЕМ" ЕАД за деветмесечието на 2013 г. са 27 млн. 852 хил. лева.

Найденов обясни, че привидната стабилност на дружествата се дължи на предоставяните им от "ТЕРЕМ" заеми от налични средства, акумулирани не от основната му търговска дейност, а от продажби на активи и дялови участия преди 2009 г.

Валентин Радев обаче не се съгласи с представените числа и оценката за състоянието на дружеството.

mediapool.bg