Кламер БГ - Бизнес новини: Металургията може да получи нощни и уикенд цени на тока

Металургията може да получи нощни и уикенд цени на тока

Бизнес

|
Четв, 10 Апр 2014г. 23:52ч.
Металургията може да получи нощни и уикенд цени на тока

Големите индустриални предприятия от металургичния сектор най-сетне може да получат нощни и уикенд цени на купувания от тях ток, както и тарифи за извънпиковите часове на вътрешното потребление, за каквито настояват от десетина години.

Варианти на такива тарифни планове ще се изготвят от работна група, която се сформира в Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ), съобщи пред журналисти зам.-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов. В четвъртък той се включи в международна конференция за металолеене, провела се в Плевен. По думите му в тази група ще влязат както енергийни експерти, така и представители на металургичните предприятия. Техните идеи ще бъдат предложени на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, от чиито компетенции е вземането на окончателното решение за въвеждането на различните цени на тока за металургичните предприятия.

От Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) обясниха пред Mediapool, че става въпрос за това чрез различните тарифи за определени периоди в денонощието или в седмицата те да бъдат стимулирани за ползват електроенергия в моменти, в които потреблението в страната е ниско. В момента индустрията купува по една цена електроенергията независимо дали я ползва денем,

нощем или през почивните дни. Целта е чрез намаляване на цената за извънпиковите периоди предприятията да се стимулират да ползват тогава ток.

Така не само системата ще бъде по-добре балансирана, защото няма да се налага "Електроенергийният системен оператор" да изключва в моменти на ниска консумация мощности на ТЕЦ, чието включване после в системата струва много скъпо на централите. Предприятията също ще намалят своите разходи и ще станат по-конкурентни на пазара, посочиха от БФИЕК. От организацията обаче са скептични за възможността новите тарифни планове за индустрията да влязат в сила с новите цени на тока от юли.

Пред форума Айолов посочи, че през последната година металургичният сектор е реализирал ръст от 7 процента в износа си. Една от основните цели на правителството е създаване на необходимите предпоставки за възстановяване на българската индустрия, тъй като стабилната промишленост представлява основата на икономическия просперитет, каза още зам.-министърът на икономиката и енергетиката.

Той коментира още, че за да подпомогне внедряването на нови технологии в металургичните и леярските предприятия правителството е създало за компаниите необходимите условия да бъдат

финансиране техни проекти за модернизация на производствата и въвеждане на иновации.

Важна стъпка, предприета от правителството, е и възстановяването на прекъснатата връзка между образованието и бизнеса. Чрез дуалната система може да се осъществи плавен преход от обучение към трудова реализация, което ще ускори преодоляването на младежката безработица, каза още зам.-министър Айолов, цитиран от пресцентъра на ведомството.

mediapool.bg