Кламер БГ - Бизнес новини: Мащабна европейска митническа акция разкри незаконни парични потоци за 18 млн. евро

Мащабна европейска митническа акция разкри незаконни парични потоци за 18 млн. евро

Бизнес

|
Пон, 20 Ноем 2023г. 17:13ч.
Мащабна европейска митническа акция разкри незаконни парични потоци за 18 млн. евро

Мащабна европейска митническа акция разкри незаконни парични потоци за 18 млн. евро

Голяма митническа операция разкри незаконно движение на парични средства в размер на 18 млн. евро, потенциално свързани с пране на пари, престъпна дейност и финансиране на тероризма, съобщи в понеделник Агенция "Митници".

Международната операция BELENOS е довела до разкриване на около 400 случая на незаконни придружени и непридружени парични потоци, най-вече във въздушния транспорт (77.6%), автомобилния транспорт (18%), морския транспорт (3%) и пощенските пратки (0.6%).

Митническите власти съобщават за най-малко 64 случая, при които са установени потенциални връзки с пране на пари за около 3 милиона евро и други 20 случая на потенциални връзки със санкциите срещу Русия, произхождащи от нейната агресия срещу Украйна, на стойност около 180 000 евро. В още 34 случая, за суми под 10 000 евро, са възникнали съмнения за връзка с престъпна дейност. В случаите са замесени близо 420 физически лица.

Други нарушения, установени от митническите власти, са 6.5 килограма екстази, 4 килограма метаамфетамин и фалшиви банкноти в размер на 25 500 евро.

Започнати са повече от 330 административни или съдебни разследвания въз основа на постигнатите резултати по време на операция BELENOS. Проверките продължават, казаха още от митниците.

В България по време на операцията са констатирани 7 случая, при които не е било изпълнено задължението за деклариране на парични средства в размер на над 600 000 евро. В 3 други случая за сумата от 2.2 млн. евро са установени съмнителни данни и е била извършена допълнителна проверка.

Европейската служба за борба с измамите (OLAF) е изиграла ключова роля в съвместната митническа операция, като е предоставила финансова, аналитична, техническа и логистична подкрепа, включително използването на приложението за виртуално координиране на операции (VOCU), за да се даде възможност за сигурен обмен на информация по време на операцията.

Генерална дирекция "Данъчно облагане и митнически съюз" на ЕК пък е споделила експертния си опит относно прилагането на Регламент (ЕС) 2018/1672 от 23 октомври 2018 г. относно контрола на парични средства, които се внасят в съюза или се изнасят от него. Европол е извършила проверки в своите бази данни, което е позволило идентифицирането на потенциални престъпни връзки. Освен това операция BELENOS е довела до засилено сътрудничество между митническите органи, звената за финансово разузнаване, данъчните, полицейските власти и прокуратурата.

Генералният директор на OLAF Виле Итала коментира, че "споделянето на разузнавателна информация и обединяването на точките е от съществено значение за спирането на трансграничните незаконни схеми и движения. OLAF е наясно с това, тъй като вече много години се борим с контрабандистите и трансграничните измами. За операция BELENOS ние предоставихме нашите инструменти и опит на разположение на колеги от националните органи, които се борят с незаконните парични потоци".

Операция BELENOS е ръководена от френските митнически власти в сътрудничество с испанските митнически власти и Европол и с подкрепата на Европейската комисия (OLAF и DG TAXUD). Тя е проведена в периода 28 ноември до 11 декември 2022 г. в 25 държави членки на ЕС: Австрия, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Латвия, Чехия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания и Швеция.

Операция BELENOS е имала за цел да контролира движението на придружени и непридружени (изпращани с товари, поща или куриер) парични средства, на стойност 10 000 евро или повече, влизащи или напускащи ЕС, в съответствие с Регламент (ЕС) 2018/1672. Освен това някои участващи държави са извършвали проверки въз основа на анализ на риска върху движението на парични средства в рамките на ЕС в съответствие с тяхното национално законодателство и политики.

mediapool.bg