Кламер БГ - Бизнес новини: Масова чистка във фонд "Земделие" прерасна в екшън

Масова чистка във фонд "Земделие" прерасна в екшън

Бизнес

|
Пет, 21 Фев 2014г. 14:39ч.
Масова чистка във фонд "Земделие" прерасна в екшън

Масова чистка в държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) е предприело ръководството на фонда. В петък няма достъп до сайта на ДФЗ, а информационното обслужване на системата за разплащания ИСАК е поето от външна фирма. Няма чистка, а структурни промени, отговориха от пресцентъра на фонда пред Mediapool и уточниха, че уволнените са под 1% от всички 1800 служители.

Освен универсалното оправдание, че ГЕРБ са освободили повече хора, отколкото сегашното управление на фонда, оттам казаха още, че винаги външна фирма е обслужвала ИСАК и няма риск нито за системите, нито от изтичане на информация. Уволнени експерти твърдят, обаче, че последиците от това решение на ръководството може да доведат до спиране на плащанията от страна на Брюксел по селската програма.

Не мога да ви кажа нищо, няма да коментирам, защото съм в среща, каза шефът на фонд "Земеделие" Мирослав Николов пред Mediapool.

Екшън по коридорите, близо 100 чиновници нарочени за уволнение

След като преди две седмици от фонд "Земеделие" са били уволнени 58 директори на дирекции, в петък ръководството се е опитало да връчи заповедите на още 98 служители.

При започването на акцията нарочените напуснали сградата на фонда на бул."Цар Борис ІІІ" в София и буквално са били гонени по етажите, за да им връчат заповедите за уволнение, твърдят източници, запознати с разигралия се екшън.

Няма такова нещо, до обяд обстановката във фонд "Земеделие" беше спокойна, заяви Дафинка Граховска, началник на пресцентъра на фонда, пред Mediapool. Тя съобщи, че в петък са връчени заповеди за уволнение на десет служители.

Общо издадените заповеди за уволнение на чиновници са двайсетина, но на останалите все още не са връчени, уточниха от пресцентъра.

От напусналите 12 директори на областните дирекции на фонд "Земеделие", десет са напуснали по взаимно съгласие, а само двама са били уволнени, твърдят от пресцентъра на ДФЗ. Мотивите за напускането им били да си получат шест заплати накуп и да се отдадат на политическа кариера в ГЕРБ, според обясненията на ДФЗ.

Откакто фонд "Земеделие" е с ново ръководство, оглавявано от Мирослав Николов, освободените са под 1%, докато по време на управлението на ГЕРБ за три години и половина са били уволнение 298 души, а са назначени 450, посочват от пресцентъра на ДФЗ.

Външна фирма на мястото на ИТ специалистите

След като е бил уволнен почти целия ИТ отдел, се е наложило външна фирма да влезе във фонда, за да може да бъде поето информационното обслужване. Не е ясно по чие нареждане е станало това.

Рискът е, че обслужването на информационната система ИСАК, през която минават всички плащания и чрез която се осъществява връзката с Брюксел, съдържа поверителна информация и притесненията са от изтичането й. Според уволнени е недопустимо ИСАК да се повери на външна фирма заради форсмажорни обстоятелства, предизвикани по вина на ръководството на фонда. Те съзират умисъл в тази операция, защото съществува риск Брюксел да спре плащанията по Програмата за развитие на селските райони.

Информационните системи на фонда се поддържат от "Технологика" от години наред, компанията не е сменяна и няма никакъв риск за системите за плащания, твърдят от пресцентъра на фонда. От там обясниха, че е има технически проблем с достъпа до сайта на фонд "Земеделие", но това се е случвало и преди и няма нищо необичайно.

mediapool.bg