Кламер БГ - Бизнес новини: Марокански скакалци нападнаха девет общини в Кърджалийско и Хасковско

Марокански скакалци нападнаха девет общини в Кърджалийско и Хасковско

Бизнес

|
Вт, 03 Юни 2014г. 18:24ч.
Марокански скакалци нападнаха девет общини в Кърджалийско и Хасковско

В Кърджалийско и Хасковско е обявено масово нашествие на марокански скакалци, унищожаващи реколтата в общините Кърджали, Крумовград, Момчилград, Черноочене, Кирково, Ардино, Джебел, както и Ивайловград и Маджарово. Продължават обследванията за откриване на нови нападнати площи от скакалци.

Каламитетите са обявени от министъра на земеделието Димитър Греков след обследване и картотекиране на поразените територии. Вече са напръскани с препарати за растителна защита 20 800 дка. Приключило е третирането на засегнатите села в общините Ардино и Черноочене. В момента се третират нападнатите села в община Кърджали. От 1 юни в борбата с вредителя се е включил и втори хеликоптер. До края на седмицата ще почне пръскане по въздуха и в общините Ивайловград и Маджарово.

Мароканският скакалец Dociostaurus maroccanus е типичен многояден неприятел, който поврежда почти всички културни растения. Икономическата опасност, която вредната дейност на неприятеля носи, го нарежда в списъка на икономически важните вредители по земеделските култури в България, допълниха от Агенцията по храните.

mediapool.bg