Кламер БГ - Бизнес новини: Магистрала "Струма" даде дефект на седмия месец след откриването

Магистрала "Струма" даде дефект на седмия месец след откриването

Бизнес

|
Нед, 09 Март 2014г. 14:41ч.
Магистрала "Струма" даде дефект на седмия месец след откриването

Отсечката от магистрала "Струма" - между с. Долна Диканя и с. Дяково, даде дефект след малко повече от седем месеца от откриването. Причината са обилните дъждове през последните дни, обясниха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), цитирани от "Труд".

На места има пропадане на банкетите и свличане на почвения слой от откосите край аутобана. Повредени са стоманобетонови елементи на отводнителните канали, е констатирала на място експертна комисия.

Специалисти от бранша коментираха, че дъждовете от последните дни не са нещо необичайно, така че дефектите вероятно са резултат от некачествено строителство или от некачествени материали. 14-километровият участък беше построен от "Консорциум Струма - 1" с водещ партньор "Главболгарстрой". Строежът струваше около 70 млн. лв., а финансирането е по оперативна програма "Транспорт".

Аутобанът, който беше пуснат в експлоатация в края на юли 2013-а, два месеца предсрочно, е с 5-годишна гаранция. Изпълнителят вече е уведомен за проблема и ще отстрани повредите за своя сметка. Ремонтът ще започне при подходящи метеорологични условия, коментираха от пътната агенция.

"Няма проблем с движението, тъй като дефектите не са на пътното платно", обясниха от АПИ. Оттам увериха, че ситуацията не е притеснителна и ремонтът няма да попречи на трафика. Председателят на агенцията Стефан Чайков каза, че е в отпуска и няма информация за случилото се.

mediapool.bg