Кламер БГ - Бизнес новини: МОСВ предупреди да не почват строежи край Несебър

МОСВ предупреди да не почват строежи край Несебър

Бизнес

|
Вт, 18 Фев 2014г. 18:33ч.
МОСВ предупреди да не почват строежи край Несебър

След решението на Бургаския административен съд от миналия петък, отменящо заповедта за спиране на строежа на жилища на пясъчните дюни в местността Кокала край Несебър, от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) предупредиха инвеститора "Сле Груп" да не бърза да пуска багерите в терена, тъй като в казуса има юридически колизии, които ведомството иска да се решат на среща между всички заинтересувани страни по случая.

МОСВ припомня, че в края на януари 2013 г. тогавашният екоминистър е отменил съгласувателното становище на шефа на бургаската екоинспекция за строителния проект и е поискал ново произнасяне на директора на РИОСВ-Бургас по инвестиционното намерение.

Това все още не е направено, така че в момента строежите на жилища на пясъчните дюни от една страна са разрешени от съда, от друга обаче ако започнат, отново няма да отговарят на законовите изисквания.

При това положение министърът на околната среда и водите Искра Михаилова е възложила на шефа на бургаската екоинспекция Антоний Иванов да организира среща на всички заинтересовани страни но случая. Сред тях са Министерството на инвестиционното проектиране, областният управител, Окръжната прокуратура в Бургас, кметът на община Несебър, Регионалната дирекция за национален строителен контрол, както и предсталитеи на "Сле Груп".

Заради последните съдебни решения по казусите, касаещи защитени територии, МОСВ ще поиска също така от правосъдния министър Зинаида Златанова да се издаде тълкувателно решение на ВАС по този и подобни казуси с инвестиционни намерения в защитени територии и зони по НАТУРА 2000.

Междувременно от ековедомството работят върху две-три възможности за вземане на юридически издържано решение, което в най-скоро време да сложи край на т. нар. скандал Дюнигейт.

Началникът на регионалната инспекция в Бургас Антоний Иванов коментира, че тлява две решения на неговото ведомство да бъдат обявени за нищожни. Първото е издадено от тогавашния директор на РИОСВ през 2007 г. и според него няма необходимост от извършване на оценка за въздействието на проекта върху околната среда. Бургаският съд е отказал да го отмени, но делото се обжалва пред Върховния административен съд и е насрочено за октомври 2014 г., съобщава БГНЕС Второто решение на директора на екоинспекцията е от 2008 г. и е за съвместимост на инвестиционното предложение на строителя с оглед опазване на защитените зони. По това дело е насрочена съдебно екологична експертиза, каза Антоний Иванов."Тя трябва да отговори на пет много важни въпроса. Единият е дали попада имотът или част от него в някое от местообитанията на защитена зона "Ахелой – Равда – Несебър". Ако да – в каква степен се засягат те", поясни Иванов. Експертизата трябва да е готова през март и съдът да се произнесе с решение.

Отделно от това, бившият директор на РИОСВ – Бургас Бойчо Георгиев, издава през декември 2012 г. становище, с което е съгласувано изменение на Подробния устройствен план, за да се издаде строително разрешително на "Сле Груп" в местността "Кокала" край Несебър. С акт на министъра на околната среда, то е отменено през януари 2013 г. и сега трябва да има ново произнасяне на екоинспекцията.

Докато не завършат тези процедури, строителни дейности в спорната местност, не могат да се извършват. Според Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, също не може да се строи върху този терен, смята директорът на бургаската екоинспекция. Казусът е юридически сложен, но ако се стигне до строителни дейности, институцията може да спре строежа. Съгласно цифровата информация, с която те разполагат, теренът е съставен от неподвижни, крайбрежни сиви дюни с тревна растителност. Иванов поясни, че община Несебър не разполагат с такова становище на РИОСВ.

Скандалът Дюнигейт избухна в навечерието на новогодишните празници през 2012 г., когато стана ясно, че земеделското министерство е продало на частно лице 29 декара дюни в Несебър за близо 600 хил. лв., дни по-късно теренът е купен от "Сле Груп" за около 4 млн. лв.

Още в първите дни на януари 2013 г. регионалният министър Лиляна Павлова нареди да се спрат строежите в местността Кокала, а парламентът взе редица законови поправки, които уж трябва да пазят пясъчните дюни от застрояване.

Управители на "Сле Груп" ЕООД са Лъчезар Богданов и Станимир Стоянов. Двамата имат обща фирма "Бийч Холидей" с Тодор Бояджиев, кумец на вицепремиера Цветан Цветанов, която е регистрирана на един и същи адрес със "Сле Груп" в Несебър.

mediapool.bg