Кламер БГ - Бизнес новини: МВФ свали почти до нула прогнозата за ръста на руската икономика

МВФ свали почти до нула прогнозата за ръста на руската икономика

Бизнес

|
Ср, 30 Апр 2014г. 12:59ч.
МВФ свали почти до нула прогнозата за ръста на руската икономика

Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозата си за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) на Русия от 1.3 на 0.2% за тази година и от 2.3 на 1% - през 2015 г. Това съобщи експертът на фонда Антонио Спилимберго, цитиран от Франс прес. Той добави, че инфлацията в страната за 2014 г. ще надхвърли 6%.

Спилимберго отбеляза също, че отливът на капитали до края на годината може да се окаже рекорден и да превиши 100 млрд. долара. Руските официални власти оценяват този показател на 70-80 млрд. долара.

Според Министерството на икономическото развитие БВП през първото тримесечие се понижи с половин процент спрямо последните три тримесечия на миналата година. В Министерството на финансите не изключват, че през второто и третото тримесечие на тази година страната може да се окаже в техническа рецесия.

През 2013 г. руската икономика отбеляза ръст от 1.3%, което е най-лошият резултат за последните четири години. През 2014 г. първоначално се очакваше възстановяване на предишните темпове на растеж, но заради кризата около Украйна, присъединяването на Крим и заплахата от санкции от страна на Запада оценките бяха понижени.

mediapool.bg