Кламер БГ - Бизнес новини: МВР се похвали предварително с акция срещу битовата престъпност

МВР се похвали предварително с акция срещу битовата престъпност

Бизнес

|
Нед, 09 Фев 2014г. 17:22ч.
МВР се похвали предварително с акция срещу битовата престъпност

В понеделник, докато парламентът ще обсъжда внесения от ГЕРБ вот на недоверие към правителството по въпросите на сигурността, МВР ще проведе специализирана полицейска операция срещу битовата престъпност. Това се разбра от разпространено в неделя съобщение на пресцентъра на вътрешното министерство.

Специализираната полицейска операция е разпоредена от главния секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров на цялата страна.

В съобщението се посочва, че „акцията е във връзка с предприетите мерки за противодействие на битовата престъпност след зачестилите случаи на грабежи и кражби на имущество от жители на малки и отдалечени населени места”.

В акцията ще участват служители на дирекцията "Специализирани полицейски сили" при ГД "Национална полиция" и на областните дирекции на МВР в цялата страна.

Един от мотивите, с които опозицията поиска недоверие на правителството е несправянето с битовата престъпност.

В края на миналата седмица главният секретар на МВР заяви, че през последните 4 години има устойчиво повишаване на битовата престъпност, но и лек спад през тази година.

"Тези цифри не ни топлят, занимаваме се с проблемите на хората", каза Лазаров.

За акцията си в понеделник полицаите дори са поканили представители на медиите да дойдат с тях, ако искат да покажат на живо борбата с битовата престъпност, съобщи Дневник.бг.

От 10 до 16 февруари ще има и засилени проверки на товарните автомобили и автобусите, съобщиха

от МВР. Операцията за контрол е заложена в плана за проверки през настоящата година поради факта, че при инцидент с участието на този вид превозни средства последиците и броят на убитите и ранените е значително по-голям в сравнение с другите тежки пътно-транспортни произшествия.

Близо един милион къса нелегални цигари открити край Русе

Общо 999 200 къса нелегални цигари са открити в гръцки автобус край Русе, съобщиха по-рано в неделя от полицията в крайдунавския град.

До разкритието се е стигнало в петък, след като в регионалната дирекция "Гранична полиция" - Русе е получен сигнал за предстояща контрабанда на акцизни стоки. В 21.00 часа със заповед на директора на "Гранична полиция" - Русе е сформирана мобилна група за контрол и наблюдение, в която участват гранични полицаи и служители на русенската митница.

В 23.30 часа на входа на Русе

- в посока от град София, са установени гръцки автобус и български джип. При разследването превозните средства са локализирани в складова база в кв. "Средна кула", местност "Трите гълъба", където са проверени.

Нелегалните цигари са били открити в товарното и пътническото отделение на автобуса. Във возилото, съпричастни към престъплението, са установени двама души - грък и грузинец. В складовото помещение са установени четирима души - двама българи и двама гърци.

По-късно на специална пресконференция в Русе главният секретар на МВР Светлозар Лазаров съобщи, че заловените контрабандни един милион къса цигари в Русе са част от контрабанден канал, който служи за доставка от Гърция и дистрибуция на цигари от 2013 година.

Работата по разкриване на престъпната схема е поета отграничната полиция през май 2013 г. Предишните заловени случаиса били на 5 октомври на ГКПП Илинден и на 14 декември 2013 г. ВРусе.

За последното разкритие в Русе на 7 февруари 2014 г. Едокладвано на главния прокурор и в понеделник в Специализиранатаапелативна прокуратура ще бъде направен анализ за определяне наслучая като организирана престъпна група за контрабанда инезаконно разпространяване на цигари, каза главен комисарЛазаров. Вероятно трите досъдебни производства за контрабандата( ще се обединят, допълни окръжният прокурор на Русе ОгнянБасарболиев.

В русенския арест са задържани четирима чужденци, съобщиокръжният прокурор Огнян Басарболиев и обясни, че прокуратуратаще иска за тях от съда постоянна мярка за неотклонение.Чрез задържане на контрабандните един милион къса цигари в Русе е предотвратена щета за държавния бюджет от 7 милиона лева, твърдят от русенската митница.

mediapool.bg