Кламер БГ - Бизнес новини: "Лукойл" започва добив на диаманти в Архангелска област

"Лукойл" започва добив на диаманти в Архангелска област

Бизнес

|
Пон, 09 Юни 2014г. 19:21ч.
"Лукойл" започва добив на диаманти в Архангелска област

"Лукойл" е пуснала комбинат за добив и обработка на 4.5 млн. руда за извличане на диаманти в находище в Архангелска област, предаде руското издание "Ведомости" в понеделник. Инвестицията на нефтената компания в проекта е за над 1 млрд. долара.

Архангелского геологодобивно предприятие (АГД), принадлежащо на "Лукойл" притежава лиценз за Верхотинската територия, чиито запази на диаманти се оценуват на 11 млрд. долара. Находището се намира на 130 км. североизточно от град Архангелск. АГД има и лиценз за износ на добитите диаманти.

Прогнозите са пиковите добиви от находището да са 4.5 млн. карата годишно. Очаква се при норма на възвръщаемост на инвестицията от 16 на сто проектът да се изплати за 7-8 години.

Тъй като в близост се намира находището "Ломоносов", което се разработва от

предприятието "Севералмаз", собственост на "Алрос", не се изключва възможността "Лукойл" да продаде този свой бизнес. "Винаги съм подчертавал, че добивът на диаманти е нашият професионален бизнес, но тези активи имат цена и естествено ние сме готови да разгледаме предложение от "Алрос" да купят на този бизнес, в който те са специалисти", коментира шефът на "Лукойл" Вагит Алекперов, цитиран от изданието.

mediapool.bg