Кламер БГ - Бизнес новини: Лондон най-скъпият офис пазар, София – на 60-о място в света

Лондон най-скъпият офис пазар, София – на 60-о място в света

Бизнес

|
Ср, 19 Фев 2014г. 17:01ч.
Лондон най-скъпият офис пазар, София – на 60-о място в света

Лондон е най-скъпият офис пазар, а София е на 60-о място в света. Това показва проучването "Офис площите по света" на международната консултантска компания за имоти "Кушман и Уейкфилд" (Cushman&Wakefield) представено от "Фортън" - стратегическият й партньор в България и Македония.

Като цяло офис наемите са поскъпнали с 3% средно през 2013 г. спрямо година по-рано, сочи проучването.

България заема 60-а позиция по общи разходи за наемане на офис с ниво от 223 евро/кв.м за година. В Европа по-евтини са офисите само в Кипър, Хърватия, Естония и Македония.

"Атрактивните в сравнителен план нива на наемите са силно предимство за привличането на международни компании в сфери, които позволяват изнасяне на работни процеси и съответните работни места като изследвания и развойна дейност, обща администрация, ИТ поддръжка, финансово планиране и отчетност", коментира Станимира Пашова, мениджър "Офис площи" във "Фортън".

Наемането на първокачествен офис в центъра на София струва на компаниите едва една десета от сумата, която биха платили в Лондон. В Ню Делхи, Индия, цената е почти пет пъти по-висока от тази в българската столица. Съпоставимите разходи във Варшава са със 77% по-високи, в Будапеща и Букурещ – съответно с 35% и 34%.

"Като се добавят най-ниските подоходен и корпоративен данък в Европа и ниските нива на заплатите, виждаме достатъчно основания тенденцията за изнасяне на офис работни места към страната да продължи", коментира Пашова.

В годишния разход за наемане на офис в София се включва базовият наем за офис в централен бизнес район на града от 12.5 евро/кв.м месечно в края на 2013 г., добавки за идеални части в общите части на проекта, такси за поддръжка и управление и типичните разходи за консумативи като енергия и вода. Така се формира сумата от 223 евро/кв.м за година.

Лондонският район Уест Енд е най-скъпият офис пазар за втора поредна година. Британската столица запазва титлата си пред подгласника Хонконг с годишен разход за офис 2122 евро/ кв.м за година.

Москва е на второ място в Европа и на трето в света с наем от 1432 евро/кв.м/годишно.

Наемите на офиси по света пълзят нагоре с 3% през 2013 г., което е сходно представяне трета поредна година.

В региона на Европа, Близкия Изток и Африка офис наемите също са нараснали с 3%, най-силният растеж от 2008 г. насам. Според "Кушман и Уейкфилд" има условия ръстът да продължи заради недостига на висококачествени площи в някои от основните делови центрове като Лондон и Франкфурт и увеличеното търсене.

"При положение че очакваме обемът на площите в строеж да остане нисък поне до втората половина на 2014 г., натискът за увеличение на наемите за първокачествени офиси ще се запази", смята Джеймс Янг, директор "Офис площи" за Европа, Близкия Изток и Африка в "Кушман и Уейкфилд".

"Въпреки че местният пазар има своите особености, в България наблюдаваме сходно отслабване на строителството. Поради това наемателите на първокласни офис сгради вече се сблъскват с ограничен избор. Това накара някои от тях да наемат площи във все още незавършени проекти във втората половина на миналата година", коментира Станимира Пашова. По думите й макар и не повсеместно, но на най-търсените местоположения и за проекти с топ качество, наемните нива започнаха леко да се увеличават в края на 2013 г.

mediapool.bg