Кламер БГ - Бизнес новини: Липсата на нотариални актове пречи на църкви да получават еврофинансиране

Липсата на нотариални актове пречи на църкви да получават еврофинансиране

Бизнес

|
Ср, 22 Ян 2014г. 17:44ч.
Липсата на нотариални актове пречи на църкви да получават еврофинансиране

Храмове на Българската православна църква нямат нотариални актове и това им пречи да кандидатстват за финансиране по европейската Програма за развитие на селските райони, стана ясно по време на среща в сряда между патриарх Неофит и директора на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) Мирослав Николов. Друг проблем е статутът на местни или национални паметници на културата на някои черкви, съобщиха от ДФЗ.

Партиархът и Николов са обсъдили също така изискването в продължение на 5 години ремонтираният в евросредства храм да има сключена застраховка срещу пожар, природни бедствия и други, за да не се налага връщане на пари по проекта. Шефът на фонда се е ангажирал да съдейства за по-бързото решаване на тези въпроси.

Патриархът е благодарил на фонда за добрата съвместна работа и припомня, че по програмата в периода 2007-2013 г. евросубсидия от над 71 млн. лв. са получили 190 проекта за ремонт и реконструкция на църкви.

Присъствалата на срещата зам.-директор на фонда Виолета Александрова коментира, че "през следващия 7-годишен програмен период ще използваме вече научените уроци и ще се постараем да решим максимално бързо проблемите от предишни години".

mediapool.bg